Zelené čaje
18. 10. 2015
Lucie Štrauchová
Zelené čaje se těší čím dál větší oblibě. Pravý zelený čaj se pěstuje v Číně, Japonsku, ve Vietnamu nebo v Indii. Pití zeleného čaje se pojí s mnoha pozitivními účinky na náš organismus. Ve východní medicíně se zelený čaj využívá jako lék již po staletí. V článku vás seznámíme s druhy zelených čajů a dozvíte se také něco o jejich přípravě nebo o účincích.
Historie zeleného čaje
Zelený čaj je známý již více než 5000 let. Způsob jeho výroby byl objeven poprvé v Číně roku 1368, od roku 1715 se dováží do Anglie a již v roce 1924 bylo prokázáno, že obsahuje vitamín C a je tedy prospěšný pro náš organismus.
Dnes se setkáváme se zelenými čaji v celé škále odrůd. Pěstují se přímo na čajových plantáží a v závislosti na tom, v jakých podmínkách čajovník roste, jak se sklízí a dále upravuje, vzniká výsledná chuť čaje. Každý čaj má tedy zcela unikátní aroma a také jedinečnou chuť. I když vám tedy jeden druh čaje chutnat nebude, neznamená to, že musíte zavrhnout i ten druhý.
Zelené čaje se často označují jako čaje pravé a jejich pití má především v asijských zemích dlouhodobou tradici. Ta se odvíjí nejen od samotného rituálu, co se s pitím čaje v těchto státech pojí, ale také se spojuje s pozitivními účinky, které právě popíjení šálku tohoto horkého nápoje přináší. Čaje obsahují až 6000 různých látek, které na naše tělo působí blahodárně. Není proto divu, že se již po staletí hojně využívají v lidovém léčitelství.
Druhy zelených čajů
Nejznámější zelené čaje pocházejí z Číny, Vietnamu a Japonska. Mezi ty čínské patří například Liu'an. Jedná se o skupinu čajů pěstovanou ve stejnojmenné provincii, kde se získávají ty nejkvalitnější zelené čaje vůbec.
Tento čaj zahrnuje několik základních druhů. Jedním ze známějších je Liu'an Gua Pian, který v současnosti patří mezi ty nejkvalitnější a také nejvyhledávanější zelené čínské čaje. Na rozdíl od jiných čínských zelených čajů se zbavuje veškerých stopek a lupenů, připravuje se tedy pouze ze smaragdově zelených čajových lístků.
Známé a oblíbené jsou též zelené čaje z čínské provincie Zhjiang, kde se můžete setkat s několika rozmanitými druhy čajů. Jedná se o jedny z nejznámějších čajů na světě, které dosahují vysoké kvality. Patří k nim například Gunpowder nebo Long Ding.
V Číně jsou k dostání stovky různých čajů. V posledních letech se velké oblibě těší také tzv. kvetoucí čaje, které se vyrábějí z mladých listů bílých a zelených čajů. Ty se skládají tak, aby vytvořily květ, co se následně rozvije.
Mezi významné producenty zelených čajů patří také Vietnam. Jeho slavný zelený čaj Che Thai Nguyen zde patří právem k těm nejkvalitnějším. Je velmi aromatický a když ho srovnáte s dalšími zelenými čaji, obsahuje i větší množství kofeinu. Dále je zajímavý zelený čaj Suoi Giang, který je velmi luxusní a pěstuje se v nadmořské výšce i přes 1300 metrů. Ve Vietnamu také můžete ochutnat zelený čaj s jasmínem zvaný Che N'hai, který má výrazné aroma a tmavě žlutou barvu.
Zelené čaje v Japonsku jsou velmi populární a tvoří naprostou většinu japonské produkce. Setkat se zde můžete s rozlehlými čajovými plantážemi, které zabírají téměř celou jižní polovinu Japonska.
Čaj se zde sbírá téměř celoročně a k těm nejznámějším aktuálně patří zelené čaje Sencha a Matcha. Zelený čaj Sencha se pěstuje v mírném podnebí, má svěží a jemnou chuť. Pojí se také s mnoha pozitivními účinky na náš organismus. Zelený čaj Matcha je znovu objevenou superpotravinou 21. století, ačkoliv byl objeven již 2500 let před naším letopočtem. Je rozemlet na velmi jemný prášek, který se dá připravit jako horký nápoj nebo ho lze použít i při pečení nejrůznějších moučníků.
Indie patří spíše k okrajovým pěstitelům zelených čajů. Produkují se zde tradiční indické čaje Assam i Darjeeling, které jsou dostupné nejen v černé, ale také v zelené variantě. Zelený čaj má o poznání jemnější chuť než ten černý.
Výroba zeleného čaje
Zelené čaje procházejí jen minimální oxidací, na rozdíl od čajů černých. Probíhá mezi utržením a zpracováním zelených lístků. Ty se suší pánvích nebo napařováním. Zpracování čaje končí přibližně dva dny po jeho sběru, díky čemu si listy čaje ponechají svou svěží zelenou barvu. Alternativou k nim jsou čaje bílé, bez oxidace nebo jen s velmi jemnou oxidací, nebo čaje polozelené (oolong), které stojí na pomezí mezi zelenými a černými.
Pozitivní účinky zeleného čaje
Pití zeleného čaje se pojí s mnoha pozitivními účinky na náš organismus. Některé z nich prosazují pouze lidoví léčitelé, jiné jsou ale dokonce i vědecky podložené. Ve východní medicíně se zelený čaj využívá jako lék již po staletí. Zpočátku byl využíván především buddhistickými mnichy.
Využití zeleného čaje je dnes opravdu univerzální, jelikož čaj pozitivně působí v mnoha oblastech. Stejně jako kterýkoliv jiný pravý čaj obsahuje tein, takže dokáže fyzicky i psychicky povzbudit a dodat spoustu energie.
Obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny, třísloviny nebo látku s názvem catechin. Právě tyto látky se zasluhují o veškeré pozitivní dopady pití čaje na náš organismus. V porovnání s černým čajem těchto prospěšných látek obsahuje více, jelikož neprochází tak silnou oxidací, která tyto látky bohužel ničí. Čajové lístky obsahují polyfenoly, 2 až 5 % kofeinu a z minerálů třeba draslík, vápník nebo hořčík.
Zelený čaj je v první řadě významným antioxidantem, který zabraňuje pohybu volných radikálů a zpomaluje předčasné stárnutí organismu.
Zelený čaj je též známý pro své antibakteriální a také dezinfekční účinky, díky kterým spolehlivě působí proti infekcím a virovým onemocněním. Vlivem kofeinu zrychluje metabolismus, což přispívá k odbourávání tuků a vede nepřímo také k hubnutí. Pití zeleného čaje dále snižuje riziko osteoporózy, zlepšuje poznávací a psychomotorické schopnosti.
Jeho pravidelnou konzumací v neposlední řadě poskytujete tělu prevenci proti rakovině tlustého střeva, slinivky nebo prsu. Tyto účinky podtrhly také studie, které byly provedené v Japonsku a v Číně. Je však důležité pít čaj opravdu v dostatečném množství. Účinky se údajně projevily až při množství 10 a více vypitých šálků zeleného čaje za den.
Konzumace zeleného čaje je zcela bez vedlejších účinků. Jen zelený čaj doporučujeme prokládat vodou, jelikož působí močopudně a tedy i zároveň odvodňuje.
Jak připravit zelený čaj
Zelený čaj byste nikdy neměli zalévat horkou vodou. Doporučuje se voda o teplotě 60 až 80 °C v závislosti na konkrétním druhu zeleného čaje. Pokud by byla příliš horká, povede k vyloučení nadbytečných tříslovin a čaj může být hořký. Naopak chladná voda zase způsobí mdlou chuť čaje.
Pokud si pořídíte sypaný zelený čaj vyšší kvality, je možné z jedné dávky čaj připravovat i opakovaně. Dávkování čaje je individuální, opět závislé jak na jeho druhu, tak i na požadované chuti. Obvykle se na 150 ml nálevu dávkují 2 až 4 gramy čaje, tedy přibližně 1 čajová lžička. Správný a přesný postup přípravy zeleného čaje neexistuje, jelikož každý konzument má zcela odlišné požadavky.