Jak postupovat při otravě z jídla

Jak postupovat při otravě z jídla

Otrava jídlem je nejčastěji způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně pomnožit. K otravám z jídla dochází většinou kvůli nedostatečné tepelné úpravě potravin, nedostatečné hygieně při přípravě jídla, ale i kvůli špatnému skladování potravin. V nové Dobré radě si poslechněte, jak se otrava z jídla projevuje a jak lze její riziko snížit.

Video

Textový přepis

Tip: Kliknutím na místo v textu, přetočíte přehrávané video.

Otrava z jídla je nepříjemnou zdravotní komplikací, která vzniká z konzumace kontaminované potravy. Otrava jídlem je nejčastěji způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně pomnožit. K otravám z jídla dochází nejčastěji kvůli nedostatečné tepelné úpravě potravin, nedostatečnou hygienou při přípravě jídla, ale i jeho špatným skladováním. Bakterie obsahuje většina potravin, pokud jídlo neskladujeme ve správných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a tím se zvyšuje riziko, že způsobí otravu. Za teplého počasí v průběhu letních měsíců dochází k otravám jídlem mnohem častěji. Je to také tím, že při vyšších teplotách se potraviny rychleji kazí a je obtížnější jejich skladování. K potravinám, se kterými musíme zacházet obzvláště opatrně, patří maso, především drůbež a ryby, nepasterované mléčné výrobky, vejce a také korýši a měkkýši. Mezi nejčastější projevy otravy z jídla dva patří nevolnost a zvracení, bolesti břicha, průjem, dehydratace, bolest hlavy, horečka a slabost. Tělo se přirozeně snaží zbavovat špatného jídla zvracením, také průjem z důvodu otravy z jídla bývá častý, poměrně úporný a vyčerpávající. Při průjmu anebo zvracení ztrácí organismus mnoho vody, kterou nestačí doplňovat. Hlavním rizikem otravy z jídla je tedy dehydratace, která může způsobit podstatné snížení krevního tlaku hlavně u osob s přirozeně nízkým tlakem. To má za následek únavu, točení hlavy až mdloby. Po otravě z jídla nebudete mít zřejmě na nic chuť. V případě průjmů, ale i po zvracení je vhodné konzumovat dietní suchary, piškoty, starší pečivo, suchou rýži, brambory, banány a popíjet sladký černý čaj. Bakterie se běžně nacházejí ve všech potravinách. Jakékoli jídlo tedy jimi může být kontaminováno. Rizika otravy jídlem snížíte dodržováním základních pravidel. Před jakoukoli manipulací s jídlem nebo se surovinami pro přípravu pokrmů si vždy umyjte ruce a všechna případná drobná zranění a záděrky překryjte náplastí. Domácí zvířata jsou přenašeči bakterií, a tak je raději nepouštějte do kuchyně. Lednici a kuchyni udržujte vždy dokonale čisté, správná teplota v ledničce by se měla pohybovat v rozmezí 0-5 stupňů Celsia. U potravin vždy pro jistotu zkontrolujte datum výroby uvedené na výrobku a jídlo spotřebujete dříve, než vyprší doba maximální trvanlivosti. Jídlo, které vypadá podezřele nebo dokonce páchne, ihned vyhoďte. Vařená a syrová jídla skladujte vždy odděleně. Pro úpravu syrového masa, drůbeže a ryb použijte vždy zvláštní prkénko. Po ukončení úpravy masa pečlivě umyjte svoje ruce, plochy a náčiní, které bylo s masem v kontaktu. V kuchyni používejte jednorázové papírové utěrky na otírání rukou. Rozmrazování potravin by mělo být časově co nejkratší, nejlépe v mikrovlnné troubě. Po rozmrazení pokrm nebo surovinu co nejdříve zpracujte. Nezapomínejte dodržovat správný čas tepelné úpravy jídla. Například drůbež nikdy nejezte, je-li maso krvavé nebo má narůžovělou barvu, můžete udělat i test, při kterém zabodnete vidličku do nejhlubšího masa na stehně drůbeže a musí vytékat čirá a nekrvavá tekutina. Případné nebezpečné bakterie ve vejcích zničíte tak, že je budete vařit ve skořápce po dobu 7 minut. Míchaná vejce by měla být vždy dokonale prohřátá a smažená vejce by měla být upravována z obou stran. Jídlům ze syrových vajec se raději vždy vyhýbejte. Vařená jídla ohřívejte maximálně jednou. V letním období a období teplot nad 20 stupňů omezte nákup uzenin, vajec mléčných výrobků a pochoutkových salátů, které jsou vystaveny přímému slunci a nejsou chlazené. Je také velice důležité často mýt nádobí. Použití špinavého talíře nebo příboru je častým spouštěčem otravy. Pokud vám naše rady přišly zajímavé, tak další pořady a informace najdete na internetových stránkách www.mojemedicina.cz.

Podcast

Přehrajte si zvukovou stopu videa:

Dobré rady aneb Jak na to - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Dobré rady aneb Jak na to

Zranění nebo nemoc přicházejí často velmi rychle a nečekaně. Většina z nás pocítí určité obavy a úzkost a v tu chvíli je vhodné vzpomenout si na co nejjednodušší postupy. Krátká videa našeho vzdělávacího cyklu Dobré rady aneb Jak na to vám pomohou a poradí například s tím, jak se správně vyndává klíště, ošetřuje puchýř, spálenina, omrzlina nebo bodnutí, nebo jak se zbavit nadýmání, zácpy, nespavosti a pálení žáhy.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Související články

Jak si poradit s pálením žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Nová Dobrá rada vysvětluje, co to je gastroesofageální reflux, co dělat, když vás pálí žáha a hlavně, jak se pálení žáhy úplně vyhnout. 

Jak se zbavit nadýmání?

Nadýmáním trpí mnoho lidí a trápí více ženy než muže. Bolí Vás často břicho? Míváte křeče? Máte někdy pocit, že Vaše břicho je jako nafukovací balón? Osmnáctá Dobrá rada portálu MojeMedicína vám poradí, kde může být příčina vašich potíží. 

Jak se zbavit návykové zácpy

Poslechněte si další Dobrou radu portálu MojeMedicina a zkuste si několik jednoduchých postupů.