Jak si pomoci při střevní chřipce

Střevní chřipka začíná náhle a může člověka na pár dní vyřadit z běžného života. Příčinou střevní chřipky může být kontaminované nebo zkažené jídlo a pití, původci onemocnění se mohou šířit i vzduchem. Podívejte se na naši další Dobrou radu, která vám prozradí, jak se střevní chřipka léčí,  jakou dietu je nutno zvolit a také, jak se jí úplně vyhnout.  

Video

Textový přepis

Tip: Kliknutím na místo v textu, přetočíte přehrávané video.

Střevní chřipka je označení pro akutní zánět žaludku a střeva, jehož příčinou je infekce. Obyčejně mívá prudký a krátký průběh. Nemocní mají řídkou a vodnatou stolici, kterou doprovázejí bolesti břicha, nevolnost a případně zvracení. Pacienti si často stěžují i na bolesti svalů, celkové vyčerpání organismu a mohou mít i zvýšenou teplotu. Střevní chřipka začíná náhle a může člověka na pár dní vyřadit z běžného života. Příčinou střevní chřipky může být kontaminované nebo zkažené jídlo a pití, původci onemocnění se mu šířit i vzduchem. Při léčbě střevní chřipky vám mohou pomoci volně prodejné léky k léčbě průjmu. Důležitá je také podpůrná léčba, klid na lůžku a dieta. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena. Nejvhodnější je černý čaj, ale také minerálky nebo neperlivá voda. Druhý a třetí den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo dušená mrkev. Jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích. Čtvrtý a pátý den lze přidat brambory a ovoce, nejlepší jsou banány a jablka. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do kašovité podoby, která se dobře tráví. Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení a průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i další jídla. Nějakou dobu je dobré vyhnout se mléčným výrobkům, sladkostem a hlavně tučným jídlům. Přechod na normální stravu by měl být pozvolný. Střevní chřipka je infekční onemocnění a mělo by se vždy doléčit. V žádném případě by nemocní neměli chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. Za normálních okolností není potřeba návštěva lékaře a při dodržování základních opatření, mezi které patří hygiena, příjem dostatečného množství tekutin a dodržování diety, by mělo dojít k rychlému ústupu potíží. Pokud se váš stav po 3 dnech nezlepší, trvá zvracení i průjem, případně máte ve stolici stopy krve nebo máte vysokou horečku a máte příznaky dehydratace, vyhledejte určité lékařskou pomoc. K prevenci této choroby je bezpodmínečně nutné dodržovat hygienická pravidla, zejména mytí rukou. Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu byste před konzumací měli vždy umýt a k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. Pokud vám naše rady přišly zajímavé, tak další pořady a informace najdete na internetových stránkách www.mojemedicina.cz.

Podcast

Přehrajte si zvukovou stopu videa:

Dobré rady aneb Jak na to - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Dobré rady aneb Jak na to

Zranění nebo nemoc přicházejí často velmi rychle a nečekaně. Většina z nás pocítí určité obavy a úzkost a v tu chvíli je vhodné vzpomenout si na co nejjednodušší postupy. Krátká videa našeho vzdělávacího cyklu Dobré rady aneb Jak na to vám pomohou a poradí například s tím, jak se správně vyndává klíště, ošetřuje puchýř, spálenina, omrzlina nebo bodnutí, nebo jak se zbavit nadýmání, zácpy, nespavosti a pálení žáhy.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Související články

Jak ošetřit poranění v přírodě?

Další díl z cyklu Dobré rady, který radí laikům Jak na to. 

Jak zmírnit bolest v oblasti šíje?

Pracujete na počítači a bolí vás za krkem? 

Jak by měla vypadat domácí lékárnička?

Abyste mohli rychle a účinně pomoci svým blízkým ve chvíli, kdy je potká zranění nebo nemoc, potřebujete mít doma dobře vybavenou domácí lékárničku.