Jak si poradit s pálením žáhy

Jak si poradit s pálením žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Nová Dobrá rada vysvětluje, co to je gastroesofageální reflux, co dělat, když vás pálí žáha a hlavně, jak se pálení žáhy úplně vyhnout. 

Na první pohled složitý termín gastroesofageální reflux přesně popisuje, k čemu v těle dochází. Gaster znamená v překladu z latiny žaludek, oesophagus je jícen a reflux znamená zpětný návrat. Volný překlad by tedy mohl znít zpětný návrat ze žaludku do jícnu.

Video

Textový přepis

Tip: Kliknutím na místo v textu, přetočíte přehrávané video.

Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Tento na první pohled složitý termín přesně popisuje, k čemu v těle dochází. Gaster znamená v překladu z latiny žaludek, oesophagus je jícen a reflux znamená zpětný návrat. Volný překlad by tedy mohl znít zpětný návrat ze žaludku do jícnu. Žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět do žaludku. Důvodem je porucha uzávěrového mechanismu v dolní části jícnu. V důsledku nedokonalého těsnění neproniká žaludeční obsah pouze do dvanáctníku a dalších částí tenkého střeva, ale krátce se vrací i zpět do dolních partií jícnu. Jícen na rozdíl od žaludku nemá ochrannou sliznici, proto vznikají bolestivé palčivé pocity za hrudní kostí, které se pohybují od oblasti žaludku směrem vzhůru až do krku. Může se objevit i nepříjemný nahořklý pocit v ústech, podobný pocitům krátce po zvracení. Samotný ojedinělý výskyt refluxu nebývá nebezpečný. Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Spíše než obtížně bojovat s nepříjemným pálením je výhodnější těmto stavům předcházet. Snažte se jíst častěji a jídlo rozdělte do menších dávek. Malé dávky jídla jsou snáze stravitelné a nezatěžují dlouho žaludek. Každé jídlo je důležité dostatečně dlouho kousat. Pokud přijde potrava do žaludku už dostatečně rozmělněná, pak je rychleji transportována do tenkého střeva. Při kousání vzniká též více slin, které neutralizují kyselost. Z jídelníčku vylučte některé potraviny a nápoje, a to podle individuální nesnášenlivosti. Může to být cibule, česnek, čokoláda, čerstvé pečivo, tuky, rajčata, citrusové plody a další dráždivé potraviny. Omezte konzumaci ostře kořeněných jídel, která podporují zvýšenou produkci žaludečních kyselin. Jezte dostatek vlákniny, třeba v podobě zeleniny, abyste měli pravidelnou stolici. Naplněná střeva mohou tlačit na žaludek. Pro úpravu jídel volte raději dušení a vaření než smažení, protože při smažení vznikají těžko stravitelné látky. Večer se vyhněte jídlům, která dlouho přetrvávají v žaludku. Mám na mysli například tučná jídla, houby nebo luštěniny. Poslední jídlo snězte dvě až tři hodiny před spaním, abyste měli dostatečný čas na strávení jídla ještě před tím, než ulehnete do postele. Omezte výrazně pití kávy a dalších kofeinových nápojů, protože podporují produkci žaludečních šťáv. Pokud se nedokážete kávy zříci, nepijte ji nikdy na lačný žaludek a přidejte si do ní mléko. Také nejrůznější sycené nápoje přispívají k překyselení žaludku. Alkohol zase působí nepříznivě na jícnový svěrač a podobný účinek má i nikotin. Pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout. Kila navíc zvyšují tlak na žaludek, což přetěžuje jícnový svěrač. Vhodné je také nosit volné oblečení, které nestahuje břicho. Pacient s refluxní chorobou by se také neměl zbytečně ohýbat, předklánět a zvedat těžká břemena. Uvědomte si, že riziku refluxní choroby jste vystaveni zejména tehdy, podléháte-li chronickému stresu, při kterém se zvyšuje sekrece žaludečních šťáv a může docházet i k pálení žáhy nalačno. Při akutním pálení žáhy se zkuste napít bylinkového čaje. Směs stejných dílů květů heřmánku, listů meduňky a chmelových šišek dejte do šálku a nechte deset minut vyluhovat v horké vodě. Takto připravený nálev pijte po malých doušcích. Na noc si lehce zvedněte konec postele nebo si dejte pod hlavu větší polštář. Ideální je, pokud hlava leží o dvacet centimetrů výše než zbytek těla. Je tím ztížen zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu a samotná gravitace pomáhá jícen očistit. Pokud Vám naše rady přišly zajímavé, další informace najdete na internetových stránkách www.MojeMedicína.cz.

Podcast

Přehrajte si zvukovou stopu videa:

Máte-li dobré internetové připojení, můžete se podívat na toto video v HD kvalitě na YouTube MojeMedicina.

Dobré rady aneb Jak na to - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Dobré rady aneb Jak na to

Zranění nebo nemoc přicházejí často velmi rychle a nečekaně. Většina z nás pocítí určité obavy a úzkost a v tu chvíli je vhodné vzpomenout si na co nejjednodušší postupy. Krátká videa našeho vzdělávacího cyklu Dobré rady aneb Jak na to vám pomohou a poradí například s tím, jak se správně vyndává klíště, ošetřuje puchýř, spálenina, omrzlina nebo bodnutí, nebo jak se zbavit nadýmání, zácpy, nespavosti a pálení žáhy.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Související články

Jak ošetřit poranění v přírodě?

Další díl z cyklu Dobré rady, který radí laikům Jak na to. 

Jak zmírnit bolest v oblasti šíje?

Pracujete na počítači a bolí vás za krkem? 

Jak by měla vypadat domácí lékárnička?

Abyste mohli rychle a účinně pomoci svým blízkým ve chvíli, kdy je potká zranění nebo nemoc, potřebujete mít doma dobře vybavenou domácí lékárničku.