Máta peprná – pomůže na žaludek, nachlazení i kožní problémy

Máta peprná – pomůže na žaludek, nachlazení i kožní problémy

Typickou vůni máty zná téměř každý. Tato aromatická léčivka by během léta neměla chybět ani ve vaší zahrádce. Na zimu si ji můžete usušit, zamrazit a používat ji na různé zdravotní neduhy až do dalšího roku. Je tedy výborná nejen na přípravu tradičního kubánského mojita a své místo by tak rozhodně měla mít i ve vaší domácí lékárničce. Další díl našeho cyklu Bylinky ve vaší lékárničce. 

Máta peprná se latinsky označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám nebo větrové koření. Jedná se o vytrvalou bylinu, za jejíž zemi původu je považována Anglie, případně celá západní Evropa. Postupem času se ale máta rozšířila i do dalších částí světa. Dnes se zde vyskytuje až ve čtyřiceti různých druzích.

Blahodárné účinky máte peprné

Chuť máty peprné je tak výrazná, že ji v jídle nebo v čaji pravděpodobně ihned rozpoznáte. Zatímco jedni silně aromatickou chuť a vůni peprmintu vítají, jiným je zase nepříjemná. Pokud vás ale trápí některé z níže zmíněných problémů, máta rozhodně stojí za vyzkoušení, jelikož dokáže opravdu pomoci, obzvlášť v kombinaci s vhodnými léky.

Máta peprná je známá především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Výrazně zlepšuje žaludeční potíže, jelikož podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Navíc její užívání prospívá i při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím. Užívá se při příznacích dráždivého tračníku i při dalších poruchách trávení. Upravuje funkci střev a uvolňuje křeče. Zastavuje zvracení, pomáhá na koliky a různé střevní problémy. Navíc také zlepšuje chuť k jídlu.

Mátu peprnou doporučujeme dále vyzkoušet při nachlazení. Rýma, kašel, bolest krku nebo hlavy - na všechny tyto zdravotní potíže máta pomáhá (ideálně by se měla inhalovat). Máta peprná rovněž podporuje funkci jater, slinivky břišní nebo žlučníku. Díky svým účinným látkám působí také protizánětlivě. Vnitřně ji můžete užívat také na nespavost, stres nebo na bolesti hlavy a migrény. Máta nejen posílí vaše nervy, ale také působí jako přírodní afrodiziakum. Používá se také na snížení krevního tlaku a na posílení činnosti srdce.

Máta se dá využívat také zevně a často se proto přidává i do různých mastí a balzámů. Mentol, který máta peprná obsahuje, příjemně chladí a znecitlivuje. Pomáhá tedy na bolestivost, podráždění nebo na svědění. Je účinná například na léčbu ekzému nebo kopřivky.

Na bolavé svaly či klouby mátu pravděpodobně využijete ve formě masti nebo oleje. Pokud si ale budete chtít pomoci od bolavých zubů či dásní, doporučujeme vám připravit odvar, který poslouží jako ústní voda. Nejenže máta dezinfikuje, ale i váš dech díky ní bude mnohem příjemnější. Koupel s mátovými lísky má osvěžující účinky.

Účinné látky v mátě peprné

Listy máty peprné obsahují až 2 % silic, z nichž je nejvíce zastoupena silice mentolu a menthonemu (cca 60 %). Máta má dále vysoký obsah menthofuramenu, piperotu, tříslovin, hořčin, flavonoidů a kyseliny octové. Celkem obsahuje přibližně čtyřicet účinných látek. Její chuť je palčivě kořeněná, větrová a chladivá.

Pěstování máty na záhonku i v květináči

Jelikož se s mátou ve volné přírodě běžně nesetkáte, budete si ji muset sami vypěstovat (nebo koupit čerstvou či usušenou). Pěstovat ji můžete doma v květináči, v truhlíku za oknem i na záhonku, kde máta peprná dokáže dorůst až do výšky půl metru.

Je to rostlina, která se nedoporučuje k vysetí, jelikož ze semen málokterému pěstiteli vzejde. Lepší je si tedy sehnat malou sazeničku a tu vsadit na začátku jara či podzimu do vlhké půdy. Jelikož je citlivá na chlad, měla by být dobře chráněná před větrem. Stejně tak jí vadí i ostré sluneční paprsky, ideální je tedy pěstování v polostínu. Máta vyžaduje pravidelnou zálivku. Pokud se o ni budete správně starat, můžete ji na svém záhonku mít až pět let.

Z rostliny se sbírá pouze nať s listy. Nať je ideální sklízet před rozkvětem máty, tedy od června do září. Sušit ji můžete ve stínu nebo ve speciální sušičce potravin. Teplota by ale při sušení neměla přesáhnout 40 stupňů. Skladovat byste ji měli na suchém a vzdušném místě. Pokud nemáte kam sušenou mátu uložit, můžete si ji také zamrazit nebo z jejích listů vylisovat olej.

Vnitřní i zevní použití máty

Přípravky, které doma zvládnete z máty peprné vyrobit, jsou vhodné na vnitřní i zevní použití. Na problémy se žaludkem i na nachlazení je ideální mátový čaj, likér nebo sirup.

Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat. Podobně si můžete připravit i domácí žaludeční čaj ze směsi bylin, kdy mátu pouze doplníte dalšími prospěšnými bylinkami, jako je květ heřmánku, kořen lékořice a proskurníku nebo plod fenyklu. Čaje se dávkují v množství jeden až dva šálky denně.

Domácí mátový likér se připravuje smícháním mátových listů s 0,75 litru libovolného alkoholu. Ideální je vodka, slivovice nebo i koňak. Tento alkohol se nechá po dobu tří týdnů stát na slunci a poté se scedí a smíchá se s cukerným roztokem (200 gramů cukru se rozmíchá ve vodě). Hotový mátový likér se uloží do chladu. Každý den můžete vypít jednu až dvě sklenky.

Mátový sirup se připravuje tak, že se nejprve vyrobí cukerný sirup - na 1 litr vody přijde 500 gramů cukru. Cukr se povaří a do něj se přidá 60 gramů čerstvě natrhaných a nasekaných či rozmixovaných mátových listů. Až tato směs přejde varem, odstaví se a poté se nechá zcela vychladnout.

Pokud mátu peprnou smícháte s rostlinným olejem a necháte ji odstát týden na sluníčku, připravíte si domácí mátový olej, který je vhodný například na inhalaci při nachlazení nebo na potírání ekzému, pohmožděnin či bolavých částí těla. Jako kloktadlo se dá použít mátový nálev, který se vaří podobně jako čaj. Pouze se použije máta ve vyšší koncentraci.

Má máta peprná nějaké vedlejší účinky?

Užívání máty se nepojí s téměř žádnými vedlejšími účinky. Bylinka se dá bez obtíží užívat i dlouhodobě. Při lokálním použití na kůži však může vyvolat alergickou reakci a stejně tak zažívací potíže při použití vnitřním. Nedoporučuje se překračovat doporučené dávkování.

Přehled pozitivních účinků

  • pomáhá na žaludeční a střevní problémy
  • je účinná na potíže se žlučníkem a žlučovými kameny
  • řeší nadýmání, nechutenství a zamezuje zvracení
  • posiluje játra a slinivku
  • pomáhá na nachlazení
  • působí protizánětlivě a dezinfekčně
  • dá se užívat na nespavost a stres
  • řeší bolesti hlavy, migrény i bolesti svalů
  • nanáší se na vyrážky, ekzémy, kopřivku i revma
  • používá se na výplachy úst a dezinfekci ústní dutiny
  • jedná se o přírodní afrodiziakum
  • posiluje nervovou soustavu a zbavuje stresu
Klíčová slova: léčivé byliny

Související články

Kopřiva do špenátu, na bylinný čaj i jako přírodní kosmetika

Ačkoliv mnoho lidí ke kopřivám ve své zahrádce přistupuje jako k nepříjemnému plevelu, jedná se o účinného pomocníka do domácí lékárničky. Kopřiva dvoudomá patří mezi nejrozšířenější volně rostoucí bylinky u nás v Čechách a má mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Článek si můžete také přehrát jako podcast.

Rozmarýn lékařský: klid a harmonie pro vaše tělo i duši

Rozmarýn lékařský je známá bylinka, která si našla své místo nejen v naší kuchyni. Můžete se setkat také s názvem rozmarýna lékařská nebo s latinským pojmenováním Rosmarinus officinalis. Jako mnoho dalšího koření má i rozmarýn pozoruhodné účinky na náš organismus. 

Třezalka tečkovaná: přírodní antibiotikum s rozmanitými účinky na naše zdraví

Třezalka tečkovaná, latinsky Hypericum perforatum, je oblíbená bylinka, která se hojně využívá v lidovém léčitelství už od starověku. Běžně se můžete setkat také s názvy bylina sv. Jana, čarovník, prostřelenec, svatojánská bylina nebo krevníček. Má celou škálu pozitivních účinků na naše zdraví, proto je mezi lidovými léčiteli tolik oblíbená. Třezalku si můžete nejen natrhat u cesty, ale také zakoupit v lékárně ve formě výživového doplňku.