Černé čaje

Černé čaje

Černý čaj je tradičním čajem, který dlouho byl jako jediný známý po celém světě. Stále se řadí mezi nejpopulárnější čaje a je na západě a v celé Evropě tím nejrozšířenějším. Pokud ho srovnáme například s čajem zeleným nebo bílým, tak prochází výrazně delší oxidací, což se pojí s určitými výhodami i nevýhodami jeho konzumace. Především to ale výrazně ovlivňuje výslednou chuť.

Historie čaje a jeho druhy

První čaje z Číny do Japonska byla vyvezeny roku 805. Podle legend jsou známé již od roku 2737 před naším letopočtem. Zmínky o nich najdete v celé řadě legend. Otázkou však je, na kolik jsou tyto legendy pravé.

Černé čaje tvoří nabídku téměř všech asijských producentů. Dovážejí se k nám především z Indie, Číny a ze Srí Lanky. V Číně se černý čaj označuje jako červený, což není daleko od pravdy, protože jeho barva při správném louhování je spíše červená než černá.

Z Číny se k nám dováží známý černý čaj Pu'Erh, který je pověstný svou zemitou chutí, pro níž si získal mnoho příznivců i odpůrců. Čaj Pu'Erh má mnoho pozitivních účinků. Působí například na zrychlení metabolismu a odbourávání tuku v těle, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje detoxikaci, posiluje imunitu nebo působí i proti rakovině.

Z indických černých čajů jsou nejznámější černé čaje Darjeeling a Assam, které se dnes dovážejí i v zelené variantě. Darjeeling má typickou muškátovou příchuť a je dostupný v několika druzích podle doby své sklizně. Je dobře stravitelný, nedráždí žaludek a jeho povzbuzující účinky jsou dlouhodobého charakteru. Z prospěšných látek obsahuje vitamíny C, B, E, K a minerály měď, železo, sodík, vápník nebo draslík. Černý čaj Assam má plnou chuť, výraznou červenou barvu a příjemné aroma. Je typický svou natrpklostí, povzbuzujícími a osvěžujícími účinky. Má vysoký obsah antioxidantů.

Dovozcem černých čajů je také Srí Lanka, kde se pěstují pověstné cejlonské čaje. I ty mají mnoho příznivců po celém světě. Jsou ideální pro konzumaci v ranních, dopoledních nebo odpoledních hodinách. Obsahují flavonoidy, které mají antioxidační, antimutagenní, antibakteriální a antiparazitní účinky na náš organismus. Po chuťové stránce jsou velmi jemné a výtečné. 

Pokud si vybíráte černý čaj, určitě vám doporučujeme vsadit na čaj sypaný, který je mnohem kvalitnější než ten porcovaný v jednotlivých sáčcích. Na rozdíl od čaje zeleného se dá skladovat mnohem déle, jelikož si udrží svou vysokou hodnotu (chuť i aroma).

Výroba černého čaje

Černý čaj se sklízí v průběhu celého roku. Doba sklizně nejvíce závisí na druhu čaje, který se zrovna vyrábí. Jakmile se lístky otrhají, nechají se nejprve prouděním vzduchu zavadnout. Následně se drtí, řezají nebo stáčejí. Zpracování může být provedeno strojově i ručně, což také ovlivní výslednou kvalitu čaje a jeho cenu (ručně zpracovávané čaje jsou kvalitnější a také dražší). Za určité teploty a vlhkosti se provádí oxidace - ta rovněž výrazně ovlivní výsledný čaj. Jakmile se dokončí, čajové lístky se usuší a na sítech roztřídí. Zabalí se a jsou připraveny k prodeji zákazníkům.

Účinky černého čaje

Obecně platí, že čím delší oxidaci je čaj vystaven a tím více je fermenovaný, obsahuje méně prospěšných látek. Proto je zelený a bílý čaj pro náš organismus zdravější než čaj černý. Při výrobě černého čaje totiž dochází ze znehodnocení obsažených vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. To ale neznamená, že by mu to ubíralo na jeho chuti. Ba naopak, mnoha lidem černý čaj chutná více než čaj bílý nebo zelený. 

Protože černý čaj prochází delší oxidací, má vysoký obsah kofeinu. Tím překonává kofein obsažený v zeleném a bílém čaji. Mladé čajové lístky obsahují více teinu než lístky starší. U starších čajů se zpravidla zvyšuje podíl tříslovin a ty zpomalují vstřebávání kofeinu.

Obsah kofeinu také velmi závisí na době louhování čaje, která by se pro maximální účinky měla pohybovat do dvou minut. Jestliže budete čaj louhouvat déle, například až pět minut, začnou se do nálevu rozpouštět i zmíněné třísloviny a povzbuzující účinky čaje se výrazně sníží.

Pokud tedy potřebujete rychle dodat energii a povzbudit své tělo i mysl, je pro vás černý čaj ideální volbou. Povzbudivě působí i také díky obsaženému vitamínu B1. Kromě theinu obsahuje také theobromin nebo theofylin. Obsažené množství těchto povzbudivých látek se pohybuje od 2 do 5 % v závislosti na druhu černého čaje. Kofein podporuje tvorbu dopaminu a serotinu a stimuluje nervovou soustavu.

Obsahem povzbuzujících látek dokáže hrnek černého čaje nahradit i šálek kávy. Je však mnohem zdravější a jeho účinky jsou trvalejší. Jeden šálek černého čaje na vás může působit až 6 hodin. Kofein z čaje se do našeho organismu vstřebává postupně, zatímco ten z kávy najednou – tedy krátkodobě. To mnoha lidem nevyhovuje a káva jim tak působí nemalé problémy.

Černý čaj je dále vhodný i na některé žaludeční potíže, avšak s malým upozorněním. Vyvarovat by se ho měly osoby, které mají citlivý žaludek, trpí jeho překyselením nebo žaludečními vředy. Silný černý čaj vám v takovém případě může žaludek naopak spíše podráždit. 

Stejně jako další druhy čajů je i významným antioxidantem. Co se týká prospěšných látek, obsahuje jich díky delší oxidaci o něco méně než čaje zelené nebo bílé. Pravidelnou konzumací černého čaje ale můžete snížit hladinu cholesterolu nebo glukózy ve své krvi. Hodí se tedy i pro pravidelnou konzumaci a mohou ho popíjet také diabetici.

Jak si připravit šálek černého čaje

Víte, jak správně uvařit černý čaj? Každý konzument má, co se týká výsledné chuti černého čaje, jiné preference. Ty závisejí nejen na zvoleném druhu čaje, ale také se dají výrazně ovlivnit jeho přípravou. Na jeden šálek nápoje se obvykle dávkuje jedna čajová lžička. Množství ale může být menší nebo i větší dle toho, jak silný čaj požadujete. Na celou konvičku obvykle stačí přidat jednu lžičku čaje navíc.

Voda, kterou se čaj zalévá, by měla být přibližně o teplotě mezi 60 až 90 °C. Že se má černý čaj zalévat horkou právě uvařenou vodou je spíše mýtus, lepší je voda převařená a chvilku odstátá. Na přípravu čaje je též ideální voda pramenitá s nižší tvrdostí. Pokud ji ale nemáte k dispozici, jistě si vystačíte s klasickou pitnou vodou z kohoutku.

Čajové lístky se tedy zalijí a louhují přibližně dvě až šest minut dle preferencí konzumenta. Černý čaj zakoupíte jako čistý nebo i nejrůzněji ochucený. Koření, ovocné plody nebo různá sladidla dokáží chuť čaje výrazně zjemnit. Například v Anglii se na dochucení čaje používá mléko nebo smetana. U nás se ale setkáte spíše s citronem, cukrem a medem.

Černý čaj se dá také zkombinovat s různými alkoholickými nápoji, se zavařeným ovocem nebo ovocnou šťávou. Vaší fantazii se tak meze opravdu nekladou. Navíc černé čaje zakoupíte jak čisté, tak i přímo dochucené od výrobce. Vy sami tedy nemusíte vymýšlet, jak svůj ranní šálek čaje ochutíte, aby byl výtečný.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor.