Čínské čaje

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Účinky čínských čajů na náš organismus 

Léčivé účinky čínských čajů jsou opravdu rozmanité a závislé především na tom, jaký druh čaje si vyberete - zda sáhnete po čaji černém, zeleném, bílém nebo polozeleném. Jsou rozmanité chuti i různého aroma dle toho, v jakých oblastech se pěstují. Mezi ty nejznámější patří čaje Pu'Erh z provincie Yunnan, potom čaje Liubao, Liuan, tmavé čaje Hei Cha, které se pěstují například v provinciích Anhui, Guangxi, Hunan, Hubei a Sichuan. Nejznámější je čínský čaj Pu'Erh, oblíbené ale jsou ale i mnohé další.

Specifická zemitá chuť čínského čaje Pu'Erh

Jedná se o tmavý čaj, který se vyrábí z jednoho druhu čajového keře - ta-jie a nese jméno po městě v provincii, v níž se pěstuje. Ta je známá svým různorodým klimatem a vysokou nadmořskou výškou. Pu'Erh se zde pěstuje již více než 1000 let. Zajímavé je, že má tmavší barvu než běžný černý čaj. Tato barva je při dlouhém louhování podobná až kávě. Jeho chuť je opravdu rozmanitá a závislá na kvalitě i na způsobu přípravy. Starší čaje mají jemnější chuť než mladší. Pokud čaj budete déle louhovat, jeho chuť se změní na hrubší a zemitější.

Čajové lístky se pro výrobu tohoto čaje sklízí od dubna až do října a zpracovávají se dvěma způsoby. Vzniká tak zelený Pu'Erh zvaný Šeng s ovocnou až medovou chutí a černý Pu'Erh zvaný Šu, který běžně není tolik kvalitní a má zemitější chuť. Příprava čaje je velmi jednoduchá. Dávkuje se jedna až pět lžiček sypaného čaje (v závislosti na tom, jak jej chcete mít silný) na půl litru vody. Čaj se zalije horkou vodou o teplotě 90°C. Poté se louhuje maximálně 4 minuty.

S čínským čajem Pu'Erh se pojí mnoho pozitivních účinků. V první řadě čaj pomáhá na vysoký krevní tlak a jeho pitím se předchází kardiovaskulárním chorobám, dále neutralizuje tuk v krvi a v játrech nebo posiluje pružnost cév. Pití čaje Pu'Erh se doporučuje také při potížích s trávením, jelikož uklidňuje trávící systém a urychluje tvorbu žaludečních šťáv. Také pomáhá při zácpě.

Protože obsahuje látky jako fenol nebo theofyn, spolu s dalšími vitamíny a minerály, je také účinnou prevencí proti rakovině. Jelikož listy obsahují tanin neboli kyselinu tříslovou, zpomaluje procesy stárnutí. Dále také podporuje cirkulaci krve a pomáhá prohřívat tělo nebo je vhodný při léčbě zánětů, bakteriálních infekcí a při potížích se zuby, které chrání před kazem a také eliminuje zápach z úst.

Tradiční čínský čaj Liu Bao

Tento čaj se využívá v tradiční čínské medicíně, která vychází z dlouhodobých poznatků, získaných pozorováním přírody. Tato medicína pracuje se dvěma protichůdnými aspekty, z nichž jeden je jin (ženský) a druhý jang (mužský). Nemoc je jen nerovnováhou mezi nimi. Čaj Liu Bao patří do skupiny jang.

Z léčivých účinků, které však vycházejí jen z poznatků lidového léčitelství a nebyly zatím nijak prověřeny, se mu tedy připisuje, že chrání tělo proti chladu zvenčí a doporučuje se jej konzumovat především během podzimních a zimních měsíců. Teplo přenáší k žaludku, ke slezině i k dalším orgánům. Podporuje látkovou výměnu v těle a trávení. Pokud si rádi pochutnáte na mastném a tučném jídle, tak čaj Liu Bao zklidní váš žaludek. Dále také pomáhá při hubnutí - při odtučňovacích kúrách nebo podporuje oběh tekutin v těle, takže působí i močopudně.

Exkluzivní zelený čínský čaj Liuan

Tento čaj zahrnuje několik druhů, které se pěstují v provincii Liuan. Jedním ze známých druhů je Liu'an Gua Pian, který v současnosti patří mezi ty nejkvalitnější a také nejznámější zelené čínské čaje. Na rozdíl od jiných čínských zelených čajů se zbavuje veškerých stopek a lupenů, připravuje se tedy pouze z čajových lístků, které mají smaragdově zelenou barvu.

Mezi jeho účinky můžeme zmínit, že je výborný na rychlé uhašení žízně, především během letních veder. Také podporuje trávení nebo odstraňuje únavu. Má i další pozitivní účinky, které jsou společné pro všechny zelené čaje. Šálek čaje byste měli zalít vodou o teplotě jen 80°C, protože vyšší teplota by mohla zničit kvalitní obsažené látky.

Čínský čaj Hei-cha s jemnou vůní 

Tento čaj patří mezi první druhy pevně lisovaných čajů a využíval se například k dovozu do Tibetu nebo Mongolska. Čaj má žlutohnědou barvu a dřevitou vůni. Jeho chuť se blíží ke světlým vyzrálým čajům Pu'Erh. Dávkování je až 10 gramů čaje na 100 ml vody, která by měla být vroucí o teplotě 100°C. Obsahuje důležité vitamíny i minerální látky. Běžně se využívá pro přípravu tzv. tibetského čaje, do kterého se dále přidává sůl, soda, tuk a mléko). Čaj Hei-cha zahřívá, podporuje trávení, povzbuzuje tělo i ducha, odplavuje kyselinu mléčnou nebo zvyšuje energii.

Čínský bílý čaj Pai Mu Tan i pro císaře 

Jedná se o čínský bílý čaj nejvyšší kvality, který byl dříve určen výhradně pro císaře. Dnes je oblíbený především mezi milovníky zdravého životního stylu. Přezdívá se mu také bílá pivoňka.

Čínský čaj Pai Mu Tan můžete využít pro celodenní konzumaci, jelikož má velmi nízký obsah teinu. Podporuje paměť a kreativitu. Budete se po něm cítit fyzicky i duševně svěží. Je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a chrání naše tělo před celou řadou civilizačních chorob a nemocí.

Doporučujeme ho jako prevenci rakoviny, infarktu nebo mozkové mrtvice. Dále je vhodný při vysokém krevním tlaku, pro zvýšení obranyschopnosti organismu nebo pro zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů. Jeho pití se doporučuje také při stresových situacích, jelikož uklidňuje. Vyzkoušet ho můžete také při detoxikaci organismu, protože pomáhá z těla odplavovat škodlivé látky. Čaj si připravíte tak, že jednu čajovou lžičku zalijete maximálně 2 deci vody o teplotě 80°C. Čaj se louhuje přikrytý pod pokličkou po dobu 2 až 3 minut.

Kvetoucí čaje z Číny

V neposlední řadě stojí za zmínku kvetoucí čaje z Číny, které se vyrábějí z mladých listů bílého a zeleného čaje. Nejedná se tedy o opravdový květ. Pro jejich výrobu se nejčastěji používají čajovníky z čínské provincie Yunnan. Ty se u řapíků svážou bavlněným provázkem a promění se v kuličku. K čajovým lístkům se poté přidají nějaké květiny, které vytvoří příjemné aroma (jasmín, chrysantémy, lilie, ibišek i mnohé další). Dodají čaji jemnou vůni, ale nijak výrazně neovlivní jeho chuť.

Kvetoucí čaje mají pozitivní účinky podle svého druhu. Jejich dopad je však významný na psychiku, jelikož jsou přímo ideální volbou na posezení s přáteli. Uvolňují, zbavují stresu nebo také navozují pozitivní atmosféru. Na přípravu čaje je vhodné použít skleněnou konvičku, do níž ho vložíte. Poté přelijete horkou vodu o teplotě od 70 do 80°C a necháte louhovat.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor. 

Tchajwanské čaje

Pěstování čajů na Tchajwanu nemá tak dlouhou tradici jako třeba pěstování v Číně nebo v Indii. Čaj sem dovezli vystěhovalci a utečenci z Číny, a to až ke konci 17. století. Protože zde panují příznivé klimatické i půdní podmínky, začalo se tu čaji dařit a Tchajwan je v jeho pěstování úspěšný dodnes.