Indické čaje pro povzbuzení organismu
9. 7. 2015
Lucie Štrauchová
Přehrajte si článek jako podcast
První díl nového volného cyklu portálu MojeMedicína s názvem Čaje pro vaše zdraví přináší informace o indických čajích Darjeeling a Assam. Indie se řadí mezi největší producenty čajů na celém světě. I proto mají její čaje nezaměnitelnou chuť a vynikají vysokou kvalitou. Čajovník zde nejprve pěstovaly indické kmeny a až v průběhu 19. století se začal využívat pro komerční účely.
Oblíbené druhy indických čajů
Mezi nejznámější druhy indických čajů patří Darjeeling a Assam. Tyto čaje získaly název podle oblastí, ve kterých se v Indii pěstují. Čaj zde byl již v minulosti velmi oblíbený a i dnes je nedílnou součástí indického životního stylu. Jako první ho údajně po několik staletí pěstoval arunáčalpradéšský kmen Singpho. Později do Indie přišli Britové a i ti zde hledali vhodné místo pro pěstování čaje. Nalezli planě rostoucí čajovníky v severovýchodní části země, kde se čajovník pěstuje od té doby až dodnes.
Plané čajovníky se vykácely a nahradily se novými stromky. Konkrétně hovoříme o indických oblastech Asám, Darjeeling nebo také o Severním Bengálsku. Již od počátku se zde čaj využíval zejména pro své povzbuzující a léčivé účinky.
Produkce čajů v Indii
Dnes patří Indie k největším producentům tohoto cenného nápoje, jelikož ho pěstuje na více než 25000 čajových plantážích a celkem se zde tak vyprodukuje přes 850 milionů kilogramů čaje ročně. Zajímavostí je, že Indové čaj nepopíjejí tak, jak jej známe my. Nepřipravují ho z klasických čajových lístků, ale dávají přednost přípravě čaje z granulátu, který vytvoří rozdrcením listů a jejich následným spojením.
Tradičně čaj pijí s mlékem, cukrem a přidávají do něj také různé bylinky a koření, čímž nejenže mění jeho chuťové vlastnosti, ale také posilují blahodárné účinky. Jako bylinky do indických čajů se nejčastěji používají bílý pepř, kardamon, hřebíček, skořice nebo zázvor. Pokud přidáte všechno toto koření, vznikne vám unikátní čajový nápoj, kterému se v Indii přezdívá Masala.
Černý i zelený indický Darjeeling
Nejznámějším indickým čajem je Darjeeling, který pochází ze Západního Bengálska na východě Indie, kde se pěstuje v podhůří Himálaje v nadmořské výšce od 1000 až do 2500 metrů. Produkuje se především jako černý, ačkoliv dnes jej můžete zakoupit též jako zelený, a to především díky pozitivním účinků, které se s pitím zeleného čaje spojují. Právě Darjeeling se označuje za špičku mezi čaji a je typický svou velmi jemnou a svěží muškátovou příchutí. Nejlepší jakost se prodává za cenu až 220 dolarů za kilogram.
Darjeeling se sklízí během celého roku a podle doby, kdy se ke sklizni přistupuje, se mění jeho chuť i aroma. Setkat se můžete s Darjeelingem First Flush, In Between, Second Flush a Autumnal. Jakmile se čajové lístky natrhají, přistoupí se k jejich fermentaci.
Černý Darjeeling mnoho lidí konzumuje pro vysoký obsah teinu, který dokáže nabudit podobně jako kofein v kávě. Je vhodný pro podporu duševní činnost, udržení bdělosti a navození dobré nálady. V porovnání s kávou je tein z černého čaje lépe stravitelný, takže nedráždí žaludek a také působí dlouhodoběji.
Černý Darjeeling obsahuje například vitamíny C, B, E nebo K. Dále jsou v něm zastoupeny minerály měď, železo, sodík, vápník nebo draslík - většinou jen ve stopovém množství. Rovněž obsahuje značné množství éterických olejů, které jsou nositeli vůně i chuti. Černý Darjeeling se doporučuje pít pro posílení obranyschopnosti, pro snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob, pro posílení zubní skloviny, uvolnění křečí nebo na zklidnění žaludku. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Jednu čajovou lžičku stačí zalít 1,5 až 2 deci horké vody. Doba louhování v přikrytém šálku trvá od 3 do 5 minut podle toho, jak hodně chcete mít čaj silný.
Zelený Darjeeling se sice pěstuje spíše okrajově. Čím dál více se ale dostává do povědomí lidí z celého světa. Jeho chuť je lehce nasládlá a plná vůně. Je velmi čistá a neruší ji tedy žádné trávovité nebo kyselé tóny, které můžete pociťovat u jiných druhů čaje. Čaj se dá konzumovat horký i studený. Připravíte si ho tak, že 1 čajovou lžičku zalijete 2 deci vody o teplotě 75 až 80°C.
U zeleného Darjeelingu můžete pozorovat podobné účinky jako u jiného zeleného čaje. Zelený Darjeeling je velmi osvěžující nápoj a jeho pití dokáže navodit dobrou náladu. Stimuluje nervovou soustavu, zažene únavu a také podpoří fyzickou aktivitu. Je proto velmi oblíbený i mezi všemi aktivními lidmi, především mezi sportovci. Jeho konzumací snižujete riziko kardiovaskulárních nemocí a zmírňujete dopady stárnutí, protože na sebe tento čaj váže volné radikály.
Indický černý Assam pro povzbuzení organismu
Druhým ze známých indických čajů je Assam, který je výraznější než první zmíněný Darjeeling. Zde můžeme rozlišit Assam z první sklizně, který se jen výjimečně dostane do Evropy nebo USA. Běžně zde tedy konzumujeme Assam z druhé sklizně, co se vyrábí od července do září. Assam je známý tím, že má vysoký podíl tipsu, což jsou nerozvinuté pupeny čajových listů, které při fermentaci získají zlatou barvu. Čím více tipsu čaj obsahuje, tím více je kvalitní. Assam má tmavě červenou barvu, plnou vůni a chuť se sladkým nádechem. Je k dostání především jako černý. Zelený je v produkci zastoupen méně než jedním procentem.
Assam oceníte především pro jeho přírodní a lehce natrpklé aroma s povzbuzujícími a osvěžujícími účinky. Má vysoký obsah teinu, díky kterému snadno udrží vaši pozornost a je tak vhodný při náročné duševní práci i při fyzických aktivitách. Jeho pití vám usnadní logické myšlení, zbystří vaši mysl a podpoří paměť a koncentraci. Na rozdíl od kávy se s jeho konzumací nepojí žádné negativní účinky.
Do čajového nálevu se běžně uvolňují antioxidanty a třísloviny, které působí jako prevence před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Čaj také pozitivně působí na obranyschopnost organismu, působí protizánětlivě a uklidňuje žaludek i střeva. Můžete ho využít i jako prevence před vznikem zubního kazu, jelikož obsahuje poměrně vysoké množství fluoru. Ten doplňují také vitamíny C, B, E nebo K. Čaj si připravíte tak, že 1 lžičku zalijete 2 deci horké vody a necháte ho louhovat až 5 minut.
Indické čaje rozhodně patří mezi ty nejoblíbenější a také nejznámější. Dvě nejrozšířenější odrůdy - Assam i Darjeeling jsou k dostání jako černé i zelené čaje, ačkoliv ty černé představují většinovou produkci Indie. Mohou se pochlubit svými pozitivními účinky, snadnou přípravou a plnou chutí.