Ovocné čaje

Ovocné čaje

Ovocné čaje rozhodně patří k těm nejoblíbenějším, ačkoliv s pravým čajovníkem čínským nemají nic společného. Cílovou skupinou producentů těchto čajů jsou děti, těhotné a kojící ženy, senioři i dospělí, kteří je mají v oblibě především pro jemnou a svěží chuť. Ačkoliv se nejedná o tradiční čaje, mohou se pochlubit celou řadou pozitivních účinků na náš organismus.

Jak vybrat kvalitní ovocný čaj

Při koupi ovocného čaje dbejte na to, aby byl ve vysoké kvalitě. Porcované čaje, které zakoupíte v běžných obchodech, většinou dosahují velmi nízké kvality, jsou plné barviv a konzervantů.

Mnohem lepší volbou jsou sypané čaje, co se dají pořídit ve specializovaných obchodech s bohatou nabídkou čajů. Místo v pitném režimu mají zejména pro svou nezaměnitelnou chuť a pronikavou vůni, která lze správným výběrem ovoce dokonale přizpůsobit ročnímu období.

Ovocné čaje jsou druhé nejoblíbenější v západní kultuře, a to hned po čajích černých. Výhodou ovocných čajů je, že míchají sladké ovocné plody spolu s kořením a s dalšími přírodními ingrediencemi. Přijde si tak na své i ten, kdo má v oblibě spíše sladší nápoje, a to aniž by musel ovocný čaj doslazovat. Pokud si ale přece jen rádi svůj život osladíte, můžete jako sladidlo zvolit bílý cukr, třtinový cukr, med nebo stévii.

Účinky ovocných čajů

Účinky ovocných čajů jsou velmi rozmanité, jelikož i jejich nabídku tvoří široká škála produktů. Konkrétní účinky se vždy odvíjejí od použitého ovoce. Pro mnoho konzumentů je velkou předností těchto čajů, že neobsahují žádný kofein ani jiné povzbuzující látky. Hodí se tak opravdu pro každého.

Ovocné čaje jsou určené na každodenní pití a jejich účinky ocení každý. Podávají se jako teplé i vychlazené. Horký šálek čaje je pak báječnou prevencí před chřipkou, nachlazením i před dalšími případnými onemocněními. 

Každé ovoce obsahuje vitamín C, takže jsou ovocné čaje bohaté i na něj. Na druhou stranu, pokud čaj zalijete horkou vodou, tak ta prospěšné látky výrazně utlumí. Ovocné čaje také představují báječný doplněk do pravidelného pitného režimu z důvodu, že neobsahují žádné kalorie. Dají se konzumovat například spolu s bylinnými a rostlinnými čaji, nebo jako alternativa k neperlivé vodě. Vhodné jsou jako horké i vychlazené. Ty přijdou vhod během teplých letních dnů.

Na co si dát při pití ovocných čajů pozor 

Všichni alergici by si v případě pití ovocných čajů měli dát pozor na případné alergické reakce. Jelikož čaje tvoří vždy několik přírodních ingrediencí, alergie se u nich vyvine a projeví snáze než například u černých nebo zelených čajů. Dále Mendelova univerzita v Brně uvádí, že rizikem je pití vychlazeného oslazeného čaje, který se nechá odstát po delší dobu. Dlouhodobé pití ovocných čajů také může způsobit překyselení organismu, proto se doporučuje jejich konzumaci střídat spolu s dalšími druhými čajů a s dalšími nápoji. Nekvalitní ovocné čaje často obsahují aromata a konzervanty, které mohou rovněž nepříznivě zatěžovat náš organismus. 

Základní složky ovocných čajů 

Ovocné čaje tvoří několik ingrediencí, které jsou u sypaných čajů dobře rozpoznatelné. U čajů porcovaných se musíte řídit tím, co je uvedeno na jejich obalu. 

Mezi základní ingredience patří například květ ibišku, sušené šípky, sušená jablka, citronová a pomerančová kůra, různé lesní plody, jahody, hrušky nebo brusinky. Z koření se často využívá skořice, lékořice a dále jsou oblíbené i různé bylinky jako třeba máta.

Květy ibišku propůjčí ovocnému čaji sytou červenou barvu a také lehce kyselou chuť. Ovocné čaje s ibiškem tvoří naprostou většinu nabídky. Pokud vám ale nevyhovují, můžete samozřejmě vyzkoušet čaj bez ibišku, který bude o poznání jemnější.

Plody šípku jsou v ovocném čaji významným zdrojem vitamínu C, takže působí jako prevence proti infekcím, dále zpevňující cévy a pomáhají od bolestí žil, zlepšují okysličení organismu, podporují psychickou odolnost a zasluhují se o pevné nervy nebo stimulují potenci.

Samotný šípkový čaj si bez problémů připravíte také doma, a to tak, že vezmete čerstvé nebo usušené šípky, zalijete je vodou a přivedete k varu. Alespoň 5 minut čaj vaříte a poté přecedíte přes jemné sítko, díky kterému nezůstane v čaji žádné chmýří.

Sušená pomerančová nebo citronová kůra dodává čaji mírně hořkou příchuť a svěžest. Čaj díky těmto dvěma ingrediencím nevoní tak sladce.

Sušená jablka čaj mírně osladí a vyrovnávají tak kyselost ibišku. Kromě vitamínu C obsahují také vitamíny A nebo E, vápník, draslík, železo nebo hořčík. Podporují detoxikaci organismu nebo snižují hladinu cholesterolu.

Další složky ovocných čajů jsou velmi variabilní. Lesní plody jsou obecně výbornými antioxidanty, skořice zase zlepšuje trávení, pomáhá při nevolnosti nebo i na nachlazení. Účinky jednotlivých ovocných čajů jsou tedy individuální a odvíjejí se od konkrétního složení.

Příprava ovocného čaje 

Co se týká přípravy ovocného čaje, tak ten je možné zalít vroucí vodou. Doba louhování se pohybuje od 5 do 10 minut - informace hledejte vždy na konkrétním čaji. Jeden nálevový sáček obvykle postačí na 200 ml vroucí vody. Co se týká sypaných čajů, dávkování se uvádí nejčastěji ve lžičkách. U sypaných čajů jednotlivé kousky sušeného ovoce nabobtnají a z čaje je není nutné vyhazovat, můžete je klidně sníst.

Pokud si chcete připravit kvalitní ovocný čaj, doporučujeme vyzkoušet ovocný čaj domácí. Ten si snadno připravíte ze sezónního ovoce v kombinaci se sušenými šípky. Stačí ovoce nakrájet na drobné kousky a ty přelít vroucí vodou. Ideální jsou na to jablka, hrušky, pomeranče nebo citrony - zde si dejte však dobrý pozor, aby nebyly chemicky ošetřené. Z koření můžeme doporučit celou skořici nebo hřebíček. Dávkování je nutné pečlivě vyzkoušet. Zpočátku kořením spíše šetřete.

Domácí čaje mohou být alternativou nejen k ovocným kupovaným čajům, ale pro děti třeba k džusům, které jsou jinak plné cukru, barviv a konzervantů. I když ovocný čaj vyrobený doma nebude mít tak výraznou barvu jako ten z obchodu, svou chutí vás rozhodně nezklame.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor.