Rostlinné čaje

Rostlinné čaje

Jestliže hledáte vhodnou alternativu k tradičním čajům, doporučujeme vám vyzkoušet čaje rostlinné, které se většinou hodí na každodenní konzumaci. Některé z nich neobsahují žádný kofein. Naproti tomu v nich naleznete celou škálu vitamínů, minerálů a přírodních výtažků. Rostlinné čaje mají zajímavou chuť, pro kterou jsou oblíbené i v dalších částech světa a v různých kulturách.

Pro rostlinné čaje se často používá termín „čaje nečaje“. Označují se totiž jako čaje, ale nemají s čajovníkem čínským vůbec nic společného. Mezi ty nejznámější patří maté, rooibos, honeybush a lapacho.

Zařadit mezi ně můžeme také ovocné nebo bylinné čaje, které rovněž žádné čajovníkové složky neobsahují. Rostlinné čaje mají specifickou chuť a také spoustu pozitivních účinků na organismus. V tomto článku vám je jeden po druhém představíme.

Maté

Maté se označuje také jako yerba maté nebo mate. Jedná se tradiční jihoamerický energetický nápoj, který se připravuje z listů stromu cesmíny paraguayeské. Setkat se s ním můžeme například v Argentině, Brazílii, Chile, Uruguay nebo Paraguay. Jihoafrická kultura na něj opravdu nedá dopustit.

Maté má na rozdíl od ostatních rostlinných čajů výrazné povzbuzující účinky, jelikož obsahuje značné množství kofeinu. I proto se tradičně popíjí ve skupině lidí, kteří pro jeho přípravu využívají vydlabanou tykev s úzkým hrdlem, označovanou jako kalabasu.

Maté se popíjí úzkým brčkem - bombilou. Ta je ve spodní části proděravělá a funguje tedy zároveň i jako sítko. Maté se dá pít samotné, nebo míchat s limonádou či džusem. Tradičně se popíjí po celý den. K dostání je jako klasické nebo pražené.

Velké oblibě se těší maté rancho neboli zelené maté, které příznivě působí na náš organismus. Nalezli byste v něm značné množství cenných vitamínů a minerálů. Z vitamínů například A, B, C nebo E a z minerálů hořčík, vápník, draslík, vápník nebo křemík. Je také bohaté na antioxidanty.

Pražené maté má výraznější chuť a dá se pít samotné, nebo se kombinuje s různými druhy koření. Výborné je také s mlékem, oslazené medem nebo zvýrazněné kakaovými boby. V obchodech zakoupíte také maté ochucené citronovou trávou, které je rovněž velmi zajímavé.

A jaké jsou pozitivní účinky maté? Dodá vám spoustu energie a pohodlně tak nahradí kávu i průmyslově zpracované energetické nápoje. Dále je typické svou výraznou chutí, pro kterou si ho určitě zamilujete. Navíc není návykové. Nepojí se s ním vedlejší účinky jako s dalšími kofeinovými nápoji. Eliminujete tak například bušení srdce, vysoký krevní tlak, nervozitu, podráždění žaludku nebo nespavost. I tak vás ale maté udrží vzhůru po delší dobu. Harmonizuje trávení, snižuje pocit hladu a je též skvělé na odbourání tuků v těle. Dlouhodobé pití čaje maté snižuje hladinu cholesterolu, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a má protizánětlivé účinky.

Pokud si chcete čaj maté připravit, můžete využít několik různých postupů. Pokud si ho chcete uvařit do hrníčku, stačí nasypat 2 až 3 lžíce čaje a ty zalít horkou vodou o teplotě 80 °C. Maté pak nechte louhovat přibližně 5 minut a dobře přeceďte. Můžete ho libovolně dosladit.

Rooibos

Mezi oblíbené rostlinné čaje patří také rooibos, který se připravuje z keře zvaného čajovec kapský, vyskytujícího se v Jižní Africe. Vyrábí se pouze v Západním Kapsku a odtud se rozváží do celého světa.

Rooibos zakoupíte jako sypaný i porcovaný. Ten sypaný má rozhodně mnohem lepší chuť a za nás ho tedy jednoznačně doporučujeme. Rostlina se vysazuje v předjaří a sklízí se půl roku poté. Listy čajovce procházejí procesem oxidace, která jim propůjčí typickou červenohnědou barvu. V obchodech ale aktuálně zakoupíte také zelený rooibos, který oxidací neprošel.

Rooibos se tradičně popíjí dochucený mlékem a oslazený cukrem. Sám o sobě je ale příjemně sladký, takže ho můžete popíjet i samotný bez zvláštního dochucování. Rooibos má velmi zajímavé složení. Obsahuje totiž značné množství vitamínu C, dále pak železo, měď, vápník, hořčík, draslík a další minerální látky. Je také bohatý na antioxidanty.

Neobsahuje kofein ani žádné kalorie, je proto ideální volbou i na každodenní popíjení. Pro pravidelnou konzumaci ho můžeme doporučit úplně každému. Velké popularitě se tak těší například i mezi těhotnými ženami, dětmi nebo seniory.

Účinky rooibosu se spojují i se značným množstvím vitamínu C, díky kterému je skvělou prevencí před chřipkou, nachlazením i před dalšími infekcemi. Obsažené antioxidanty zase chrání naše tělo v mnoha ohledech. Bojují například s volnými radikály a působí protizánětlivě.

Pravidelné pití čaje rooibos chrání před peroxidací lipidů, což je proces, který může způsobit Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Dále pomáhá vstřebávat železo, posiluje nervový systém, zasluhuje se o silné zuby, kosti nebo podporuje metabolismus. Pití čaje rooibos dokáže ochránit před některými druhy rakoviny, navozuje relaxaci a klidný spánek, zmírňuje žaludeční potíže, zlepšuje krevní oběh a je také účinný na kožní onemocnění, pokud se na pokožku aplikuje zevně. Využívá se tak i v tradiční jihoafrické medicíně.

Příprava čaje rooibos je velmi jednoduchá. Jednu vrchovatou lžičku stačí zalít 250 ml vroucí vody. Čaj se doporučuje louhovat alespoň 5 minut. Nemusíte se ale bát nechat ho i déle, protože rooibos nezhořkne a neztratí ani jinak na své kvalitě.

Honeybush

Honeybush patří mezi méně známé rostlinné čaje. Opět se jedná o keř, tradičně pěstovaný v Jižní Africe. Má tedy mnoho společného s rooibosem a je rovněž skvělou alternativou k tradičním čajům. Honeybush se v překladu označuje jako medový keř. Ačkoliv má podobnou chuť jako rooibos, je zajímavé, že oba keře nejsou botanicky nijak spřízněné. Je pro něj typická nasládlá chuť, kterou doplňuje jemná medová vůně.

Keře se běžně nepěstují, rostou pouze divoce a sklízí se ručně v obtížně dostupných horských oblastech. Případné zájemce o zdravý životní styl tak určitě potěší, že na keř se neaplikují vůbec žádné pesticidy.

Honeybush je bohatý na vitamín C, který chrání před infekcemi různého charakteru. Obsahuje také vápník, fluor nebo železo. Jedná se o vynikající zdroj přírodních antioxidantů, které dokáží ochránit před různými civilizačními chorobami, od alergií až po rakovinu. Čaj je vhodný také na různé kardiovaskulární potíže, na problémy související s cévami a žílami. Pomáhá snižovat riziko infarktu, harmonizuje vysoký krevní tlak nebo vysokou hladinu cholesterolu.

Příprava čaje honeybush je podobná jako příprava rooibosu. Opět se dávkuje přibližně jedna vrchovatá lžička na 250 ml vroucí vody. Čaj se přelije a nechá se aspoň 5 minut louhovat. Délku louhování však můžete i libovolně prodloužit. Honeybush je výborný jako horký i vychlazený, a to především během teplých letních měsíců.

Čaje rooibos i honeybush zakoupíte jednak v jejich přírodní formě, tak i nejrůzněji ochucené. Často se dávají do kombinací se sušeným mlékem, medem nebo s citronovou trávou.

Lapacho

Lapacho se řadí mezi rostlinné či bylinné čaje. Získává se z vnitřní kůry stejnojmenného stromu lapacho, který se vyskytuje v Jižní Americe a který svou chutí připomíná dubovou kůru smíchanou s citronem. Setkáte se s ním například v Brazílii, Bolívii, Peru nebo Paraguay či na severu Argentiny.

Lapacho se označuje také jako červená kůra. Stáří stromu se může vyšplhat až na 700 let. Lapacho rozhodně patří mezi zdravé čaje. Měli byste ho do svého režimu zařadit jako prevenci před mnoha různými onemocněními.

Mezi jeho hlavní pozitivní účinky patří, že pomáhá při detoxikaci, posiluje imunitní systém a vnitřní orgány, především játra a ledviny. Pravidelnou konzumací čaje podpoříte látkovou výměnu, normalizujete hladinu krevního cukru, zmírníte podráždění a uklidníte své nervy.

Čaj je účinný také na bolesti různého charakteru, působí na chronická onemocnění a na migrény. Jeho vnitřní užívání je vhodné též na kožní problémy včetně akné. Dále působí proti kvasinkovým a plísňovým infekcím. Je rovněž prevencí proti rakovině, a to díky značnému množství obsažených flavonoidů.

S konzumací čaje lapacho se kromě možných alergií (ty se však vyskytují opravdu jenom vzácně) nepojí žádné vedlejší účinky. I tak se ale nedoporučuje dětem nebo těhotným ženám (ty ho mohou pít pouze po konzultaci se svým lékařem). Neměli byste však překračovat doporučenou denní dávku, která činí 2 litry nápoje denně. Čtyři lžičky čaje se dávkují na 1 litr vařící vody, co se nechá dalších 5 minut povařit a 15 až 20 minut odstát. Poté se čaj scedí.

K jeho přípravě byste neměli používat hliníkové nebo pozinkované nádoby a čaj neskladovat ani v plastových nádobách. To vše by mohlo potlačit pozitivní účinky čaje. Lapacho se běžně dávkuje v kúrách. To znamená, že pokud ho chcete konzumovat dlouhodobě, měla by po třech týdnech užívání následovat sedmidenní přestávka. Poté se opět k lapachu můžete vrátit.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor.