Vietnamské čaje

Vietnamské čaje

Vietnam je tradičním producentem čajů, které zde mají dlouholetou historii. Čaj se zde pěstuje již od 11. století a severní Vietnam je údajně i místem, kde se objevily první rostoucí čajovníky na světě.

Pěstování vietnamského čaje 

Vietnam je známý tím, že se zde produkují černé, zelené i polozelené čaje. Nově se též zaměřuje na pěstování čajů Pu'Erh, které jsou doménou především Číny a které jsou specifické pro svou chuť a vůni. S bílými čaji se zde setkáte jen výjimečně. Opravdu tedy máte v nabídce kvalitních vietnamských čajů z čeho vybírat.

Vietnamské čaje se báječně hodí na celodenní popíjení. Sami Vietnamci pijí velmi silné a výrazně hořké čaje. Na našem trhu si našly své místo především jejich zelené čaje, které se obecně těší čím dál větší oblibě. U nás v čajovnách se setkáte s jemnějšími vietnamskými čaji než přímo ve Vietnamu. Jejich chuť je ale v porovnání s dalšími oblastmi světa výraznější.

Zelené čaje jsou typické svou trávově mořskou příchutí, která je zpočátku lehce nahořklá. Na druhou stranu tyto čaje opravdu rychle a silně povzbudí, což i vy jistě oceníte. Mezi nejznámější druhy vietnamských zelených čajů patří Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Giang nebo Che N'hai. Tyto čaje jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty i na další prospěšné látky a jejich konzumace sebou tak přináší mnoho pozitivních účinků.

Tradiční vietnamský černý čaj - Vietnam Opa

Ačkoliv jsme na prvním místě zmínili zelené vietnamské čaje, krátce se vrátíme k čajům černým, jejichž hlavním představitelem je černý sypaný čaj Vietnam Opa. Jedná se o kvalitní čaj ze severních vietnamských hor. Jeho chuť je plná a harmonická, má jemně nasládlé aroma a zlatavý nálev.

Čaj se pije jako horký pro zahřátí i ledový na osvěžení. Jeho pití vede k vyšší obranyschopnosti organismu a slouží jako prevence před vznikem kardiovaskulárních chorob, což dokládají i Vietnamci, kteří tento čaj každodenně popíjejí. Obsahuje tein, antioxidanty, vitamíny a minerály. Tyto látky působí povzbudivě na duševní i fyzické činnosti, chrání před civilizačními chorobami, zahánějí únavu nebo zlepšují soustředění a schopnost se učit.

Nesmíme zapomenout ani na stimulaci trávení nebo na snižování hladiny cholesterolu. Černý čaj Vietnam Opa ocení také všichni diabetici, kterým pomáhá při snižování hladiny krevního cukru. Kromě konzumace se dá využívat také zevně, kdy je ideálním pomocníkem na akné, ekzémy nebo kopřivku. Dávkuje se jedna čajová lžička na 2 deci vody. Čaj se zalévá horkou vodou o teplotě 100°C.

Kvalitní zelený čaj Che Thai Nguyen

Tento čaj se právem řadí mezi ty nejkvalitnější ve Vietnamu. Pochází ze stejnojmenné provincie na severu země. Oceníte ho pro jeho velkou aromatičnost a vyšší obsah teinu v porovnání s dalšími zelenými čaji. Je ideální jej pít jako nápoj na povzbuzení a osvěžení. Dvě čajové lžičky se dávkují na 2 deci horké vody. Ta by měla být o teplotě mezi 75 a 80°C. Čaj je ideální louhovat maximálně dvě a půl minuty, aby nebyl nahořklý.

Zelený čaj Suoi Giang bohatý na vitamíny a minerály 

Jedná se o další z luxusních zelených čajů, který se pěstuje v nadmořské výšce kolem 1300 metrů. Pochází z provincie Yen Bai, v níž panuje především zatažené klima. Tento čaj se často označuje také stříbrný zelený čaj. Ačkoliv pomaleji stárne, je při špatném skladování náchylnější ke znehodnocení.

Obsahuje kombinaci teinu a katechinu, která povzbudí tělo i duši. Jsou v něm obsaženy vitamíny A, B nebo C i důležité minerály (draslík, vápník nebo fluor). Vysoký obsah antioxidantů v čaji brání civilizačním chorobám i dalším zákeřným nemocem. Posiluje imunitu nebo je i prevencí proti různým infekčním onemocněním. Čaj dávkujeme v množství 10 g na 1 litr vody. 

Zajímavostí je, že se při přípravě doporučuje čaj nejprve ze čtvrtiny zalít studenou vodou a poté vroucí vodou. Celkem se bude louhovat přibližně 3 minuty, podle požadované síly nápoje. I díky tomuto zvláštnímu postupu může být čaj víckrát vylouhován a každá jeho příprava si zachovává nejen skvělé účinky, ale také výbornou chuť. Čaj se zalévá horkou vodou o teplotě mezi 70 a 80°C.

Jasmínový zelený čaj Che N'hai

Jedná se o specifický zelený vietnamský čaj s květy čínského jasmínu. Tento čaj je opravdu výrazně aromatický a obsahuje kromě listů i větvičky. Barva nálevu je tmavě žlutá a chuť mírně nahořklá s dominantní jasmínovou složkou. Čaj je možné popíjet jak horký, tak i ledový. Má spíše ochlazující a povzbuzující účinky. Vhodný je především na pití při jídle nebo po něm. Jako u dalších zelených čajů se doporučuje jeho zalití vodou o teplotě kolem 80°C a louhování 2 minuty.

Vietnamské čaje jsou velmi populární u nás i ve světě. Zakoupíte je jako černé i zelené. Pokud je chcete ochutnat, doporučujeme vám spolu s nimi vyzkoušet i tradiční vietnamské rituály. Jistě budete mile překvapeni jejich vlivem na vaše rozpoložení.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor.