V kuchyni

Vaření a aplikovaná chemie, co mají v kuchyni pana profesora Zimy, bývalého děkana 1. Lékařské fakulty a budoucího rektora Univerzity Karlovy, společného? 

Video

Textový přepis

Tip: Kliknutím na místo v textu, přetočíte přehrávané video.

Začínal jsem, protože mě to bavilo a spíše jsem rád experimentoval. Já to beru jako takovou aplikovanou chemii, protože tam probíhá řada věcí. A to vaření je něco úplně jiného, než to, co člověk dělá. A je to důvod příjemného setkání s přáteli, protože vaříte většinou buď pro rodinu nebo pro nějaké kamarády a známé. Takže si vymýšlíte něco nového. Já vždycky, když někam jedu do ciziny, tak se snažím jíst tu kuchyni té země, kde právě jsem. Když jsme jeli před rokem na lyžování do Itálie, tak jsme se stavovali v Brixenu a tam jsme v jedné restauraci ochutnali vinnou polévku, tyrolskou vinnou polévku, kterou jsme pak uvařili několika návštěvám a zase to obohatilo kuchyni. Recept je taková výchozí informace, ale nikoliv nějaké dogma, které by se mělo absolutně dodržet. Takže je lépe trošku zaexperimentovat a to mám rád. Když jsme byli v Itálii, tak jsme tam seděli s přáteli a oni dávali cosi, bylo to nastole, vypadalo to jako trsy zeleniny, o kterých jsme si nejdříve mysleli, že je to ozdoba, a oni to byly trsy zeleniny, které se mají normálně brát. Byla tam mrkev, byla tam mladá jarní cibulka, řapíkatý celer, který se jen bere a namáčí do mističky s olivovým olejem a s balzamikovým octem. A pak jsme byli u nějakých známých, kam jsme to přinesli, a bylo to strašně příjemné, když k tomu grilování člověk jí čerstvou zeleninu. A bylo to úplně jednoduché. Třeba moučníky já moc neumím a ani se je snažím nedělat. Ale třeba jeden moučník z Itálie, kde jsem byl. Plněný citron citronovým sorbetem a lesními plody, který když dáte efektně do koňakové skleničky, na dno dáte teplý koňak, do toho ten citron s tou zmrzlinou, na to dáte trochu šlehačky, posypete... Vypadá to efektně a je to relativně rychlé. Nejpracnější je na tom z těch citronů vydloubat tu dužninu. To je to nejhorší, co může být. Jdeme do finále. Tady je takové lehké italské jídlo, k večeři nebo k obědu, dá se říct jenom to zdravé, rajčata, žampióny, olivy, bylinky, cibule, bílá bageta, bílé víno, něco pro letní den s přípravou relativně rychlou, během půl hodiny. A Henri Bourgeois, Pouilly-Fumé, Loira, krásné místo. Sancerre. Trošinku už... ty řekneš, že je vynikající.

Podcast

Přehrajte si zvukovou stopu videa:

Související články

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA vypráví, jak se stal děkanem 1. Lékařské fakulty UK a jak po sedmi letech funkci opouštěl. 

Jací byli studenti roku 1989 a jací jsou studenti roku 2013? Zamýšlí se prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, který byl sedm let děkanem 1. Lékařské fakulty a od února 2014 nastoupí na funkci rektora.   

Divy světa biochemika pana profesora MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., MBA  se netočí jen kolem lidského těla a myšlení a jeho chemických reakcí.