Roche Navigation Menu MojeMedicina.cz : MojeMedicina.cz
  • Roche.cz
  • O portálu
  • Přihlásit
  • Odhlásit
  • Vyhledat
Roche
  • Nahoru
  • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
  • Search
  • Close search

						
							

Searching

    • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
    • Průvodce pacienta
      Průvodce pacienta Přehled
      • Diagnózy
      • Prevence a screening
      • Vyšetřovací metody
      • Léčebné metody
      • Péče o pacienta
      • Pacientské organizace
      • Práva pacientů
      • Seriál “Dobré rady aneb Jak na to”
      • Životní styl
      • MEDx Talks
      • Příběhy pacientů
      • Medikomiks
      Nepřehlédněte Diagnózy

    • Vzdělávání
      Vzdělávání Přehled
      • Digitální technologie
      • Osobní rozvoj | mojemedicina.cz
      • Psychologie a komunikace | mojemedicina.cz
      • Hodnocení vědeckých výstupů | mojemedicina.cz
      • Galerie lékařských osobností
      • CIT akademie
      • Pro sestry
      • Podcasty
    • Věda & Výzkum
      Věda & Výzkum Přehled
      • Výzkum nových léčiv v ROCHE
      • Protinádorová imunoterapie | Mojemedicina.cz
      • Imunoterapie přehledně
      Nepřehlédněte Film: Od myšlenky k vynálezu - Vývoj nového léku

    • Personalizovaná péče
      Personalizovaná péče Přehled
      • Co je personalizovaná zdravotní péče
      • Genomové testování nádorů
      • Medikomiks: Precizní onkologie
      • Slovník personalizované zdravotní péče
      Nepřehlédněte Jak vznikají nádory a co je genomové profilování?

    • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
    • Průvodce pacienta
      • Diagnózy
      • Prevence a screening
      • Vyšetřovací metody
      • Léčebné metody
      • Péče o pacienta
      • Pacientské organizace
      • Práva pacientů
      • Seriál “Dobré rady aneb Jak na to”
      • Životní styl
      • MEDx Talks
      • Příběhy pacientů
      • Medikomiks
    • Vzdělávání
      • Digitální technologie
      • Osobní rozvoj | mojemedicina.cz
      • Psychologie a komunikace | mojemedicina.cz
      • Hodnocení vědeckých výstupů | mojemedicina.cz
      • Galerie lékařských osobností
      • CIT akademie
      • Pro sestry
      • Podcasty
    • Věda & Výzkum
      • Výzkum nových léčiv v ROCHE
      • Protinádorová imunoterapie | Mojemedicina.cz
        • Imunoterapie přehledně
    • Personalizovaná péče
      • Co je personalizovaná zdravotní péče
      • Genomové testování nádorů
      • Medikomiks: Precizní onkologie
      • Slovník personalizované zdravotní péče
    • Roche.cz
    • O portálu
    • Přihlásit
    • Odhlásit
    Zavřít

    1 - of Výsledky hledání pro ""

    No results

    Tento portál obsahuje informace určené lékařům a farmaceutům dostupné jen po přihlášení pro registrované odborníky. Jste-li lékař či lékárník oprávněn předepisovat nebo vydávat humánní léčivé přípravky, prosíme, zaregistrujte se. Informace určené pro veřejnost či pacienty jsou volně dostupné bez registrace.

    Chci se zaregistrovat

    Nacházíte se zde:

    1. Průvodce pacienta
    2. Diagnózy
    3. Osteoporóza
    4. Výživa při osteoporóze

    Výživa při osteoporóze

    Jsou to hlavně potraviny bohaté na vápník, hořčík, vitaminy D, vitaminu C a vitaminu K.

    Nebezpečí se skrývá v pokrmech, které obsahují ve zvýšené míře fosfáty, protože ty vážou ionty vápníku a zabraňují jejich vstřebávání do organismu. Je nutno také upozornit na neblahý vliv kouření a nadměrného pití alkoholu (dvě a více piv denně či 2 a více sklenek vína denně).

    Doporučené potraviny

    Při osteoporóze lze konzumovat všechny potraviny (s ohledem na případné další zdravotní obtíže). Důležitý je nicméně zejména dostatečný přísun vápníku. Ten lze získat například z: mléka, mléčných výrobků, sardinek, brokolice, fíků, kapusty, květáku, mandlí, lískových oříšků, para ořechů, slunečnicových semínek, vajec, sezamu, máku, mléčné čokolády, kakaa

    Obsah:

    • Recepty a jídelníčky
    • Vápník v potravinách
    • Vitamin D v potravinách
    • Obsah vápníku v různých mlécích
    • Potraviny bohaté na vápník
    • Potraviny posilující kosti

    Recepty a jídelníčky


    Jak sestavit jídelníček

    • Dbejte na pravidelné zařazování potravin s vysokým obsahem vápníku (denně přibližně 1000–1200 mg)
    • Jezte sýry, nikoli však tavené. Obsahují tavicí soli, které naopak odvápňují.
    • Vyvarujte se konzumace většího množství alkoholu.
    • Vyhněte se nápojům a výrobkům s obsahem kofeinu (kolové nápoje, káva, energetické nápoje a pastilky s obsahem kofeinu).
    • Nejezte větší množství celozrnného pečiva a vlákniny současně se zdrojem vápníku.
    • Večer se snažte jíst stravu s vyšším obsahem vápníku.

    Příklad denního jídelníčku s obsahem 1100 mg vápníku

    Snídaně: palačinka s tvarohem
    Přesnídávka: mléčný banánový koktejl (200 g mléka)
    Oběd: sýrová omeleta, zeleninový salát (okurky, papriky, rajče)
    Svačina: ovocný tvaroh (50 g)
    Večeře: zapečená brokolice se sýrem a kuřecím masem

    Naše tipy

    Zapečená brokolice se sýrem a kuřecím masem

    Pro dvě osoby: 200 g brokolice, 5 g másla, 20 g hladké mouky, 30 g olivového oleje, 100 g mléka, 50 g strouhaného sýra, 100 g kuřecích prsíček, sůl
    Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a rychle orestujeme na oleji. Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici krátce povaříme ve slané vodě. Zapékací mísu vymažeme máslem, poskládáme růžičky uvařené brokolice, na ně rovnoměrně rozprostřeme orestované kuře. Vše zalijeme bešamelem (na oleji mírně osmahneme mouku, zředíme mlékem a povaříme) a posypeme sýrem. Krátce zapečeme v troubě.

    1 porce: 496 mg vápníku

    Sýrová omeleta

    Pro dvě osoby: 30 g strouhaného sýra, 80 g šunky, 3 vejce, 3 lžíce oleje
    Šunku nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. V misce smícháme osmaženou šunku, vejce a sýr. Usmažíme dvě omelety.

    1 porce: 162 mg vápníku

    Koláč s mákem a tvarohem

    Oslaďte si život. Nabízíme vám recept na klasický český moučník bohatý na vápník.

    Suroviny:
    500g hladké mouky, 100g cukru krupice, 70g tuku, 1 vejce, špetka soli, 250ml mléka, 20g droždí, 1 vanilkový cukr

    Náplň:
    100g máku, 250g tvarohu, 250ml mléka, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce rybízového džemu, 2 jablka, 100g cukru, 1 nízkotučný bílý jogurt, 1 vanilkový cukr

    Drobenka:
    70g hrubé mouky, 70g cukru, 70g tuku

    Množství vápníku:
    Suroviny: 480,5 mg vápníku
    Náplň: 2879 mg vápníku
    Drobenka: 26,6 mg vápníku
    Celkem v koláči: 3386,1 mg vápníku

    Postup

    Hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli nasucho promícháme v míse. Do vlažného mléka přidáme špetku cukru a rozdrobíme kvasnice, které necháme vzejít. Mléko s kvasnicemi přidáme do mísy s těstem a přidáme rozpuštěný zchladlý tuk. Hmotu vypracujeme na hladké těsto, které v míse přikryjeme a necháme kynout cca 2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

    Zatím se pustíme do přípravy náplní. Nejdříve si umeleme mák, do kastrolku pak nalijeme mléko, vsypeme polovinu vanilkového cukru a 50g cukru krupice a ohříváme na mírném plameni. Přidáme umletý mák, dále zahříváme a mícháme. Mák by se měl asi minutu povařit – pozor, prská. Když je hotový, odstavíme ho a přidáme rybízový džem a ještě jednou dobře promícháme. Vznikne středně hustá maková hmota, kterou necháme vychladnout.

    Základem tvarohové náplně je tvaroh, zbytek vanilkového cukru, 50g cukru krupice, bílý jogurt, tři lžíce strouhanky a dvě oloupaná a nastrouhaná jablka. Vše zamícháme. Drobenku připravíme rozmačkáním mouky, cukru a tuku.

    Velký plech na pečení si vymažeme tukem, vykynuté těsto na něm rozprostřeme až do krajů a ještě jednou ho přikryjeme a necháme dokynout alespoň půl hodiny. Je to velmi důležité, protože náplně je poměrně hodně a je nutné ji dávat na dobře vykynuté těsto. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme až okraje koláče dostanou krásnou zlatohnědou barvu.

    Přejeme dobrou chuť!


    Vápník v potravinách


    Doporučená denní dávka vápníku je 1 200 mg

    Potravina 100g Ca (mg) Potravina 100g Ca (mg)
    Ananas 16 Máslo 15
    Angrešt 29 Máslo z burských ořechů 37
    Artyčok 53 Maso hovězí 8
    Avokádo 10 Maso telecí - kýta 10
    Banán 9 Maso vepřové - bůček 6
    Banán sušený 32 Maso vepřové libové 24
    Borůvky 10 Med včelí 5
    Bramborová mouka 20 Meloun cukrový 6
    Bramborové lupínky 37 Meloun vodní 11
    Brambory syrové 6 Meruňky 16
    Brokolice 105 Meruňky sušené 82
    Broskve 8 Mléko polotučné - 2 % tuku 112
    Brusinky 14 Mouka pšeničná hladká 25
    Burské ořechy nepražené 60 Mouka pšeničná hrubá 23
    Burské ořechy solené pražené 52 Mrkev 39
    Celer 68 Nektarinky 4
    Cibule 31 Okurky kyselé 14
    Citron 11 Okurky salátové 10
    Coca cola 4 Olivy 61
    Cuketa 30 Oplatky s náplní 13
    Cukrová kukuřice 2 Ořechy kešu - jádra 35
    Čekanka 26 Ořechy lískové - jádra 140
    Čočka 59 Ořechy Macadamia 47
    Černý kořen 53 Ořechy míchané - jádra 78
    Červená řepa 29 Ořechy para - jádra 170
    Červené zelí 35 Ořechy pekanové 61
    Česnek 38 Ořechy piniové 11
    Čínské zelí 40 Ořechy pistáciové neloupané 61
    Čokoláda bílá 187 Ořechy vlašské - jádra 94
    Čokoláda hořká 38 Ostružiny 44
    Čokoláda mléčná 103 Ovesné vločky 56
    Čokoládové bonbony plněné 92 Papriky zelené 6
    Datle 38 Párky 42
    Datle sušené 63 Paštika 14
    Droždí 25 Petržel 89
    Dýně 20 Piškoty dětské 36
    Džem - průměrné hodnoty 10 Pomeranče 42
    Džus grapefruitový 100% 14 Pór 80
    Džus hroznový 100% 19 Rajčata 13
    Džus jablečný 100% 7 Rajčatový protlak 51
    Džus pomerančový 100% 10 Rozinky 80
    Džus rajčatový 100% 10 Rybí filé 25
    Endivie (štěrbák) 54 Rybíz černý 46
    Fazolky zelené 57 Rybíz červený 29
    Fenykl 109 Ryngle 13
    Fíky čerstvé 54 Rýže 24
    Fíky sušené 193 Ředkvičky 37
    Grapefruit 18 Řepa červená 27
    Hlávkový salát 20 Salám šunkový 12
    Hořčice plnotučná 130 Salám uherský 31
    Houby sušené 70 Salám Vysočina 16
    Houby syrové 7 Salám hlávkový 22
    Housky,veky 21 Sardinky v oleji 354
    Hrách 57 Semena sezamu 670
    Hrášek zelený 24 Semena slunečnice 110
    Hroznové víno 18 Smetana 12 % tuku 106
    Hrušky 10 Strouhanka 26
    Husa 10 Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690
    Chléb pšenično-žitný 20 Sýr Ementál 887
    Chřest 26 Sýr Hermelín, Enciál 157
    Jablko nelupané 7 Sýr Lučina 285
    Jablko sušené 30 Sýr Niva 634
    Jahody 26 Sýr tavený 420
    Játra - průměr 12 Sýr tavený smetanový 585
    Jogurt bílý 180 Sýr žervé 322
    Kachna 14 Šlehačka 33 % tuku 80
    Kakao - prášek 136 Špenát 81
    Kapr 10 Šunka 10
    Kapusta 115 Švestky 14
    Karamely míchané 95 Švestky sušené 71
    Kaštany jedlé 46 Těstoviny 25
    Kedlubna 68 Tlačenka světlá 77
    Kefír 120 Tresčí játra 36
    Kiwi oloupané 38 Třešně 17
    Klobásy vinné 16 Turecký med 23
    Knäcke Brot 64 Tvaroh měkký netučný 101
    Kokos strouhaný 23 Tvaroh měkký tučný 366
    Krupice pšeničná 23 Tvaroh na strouhání 152
    Kukuřice pražená přírodní 10 Tyčinka Mars Bar 160
    Kukuřičné lupínky 68 Tyčinka Twix 110
    Kuře 12 Vánočka 19
    Květák 205 Vejce (100g = 2 ks) 60
    Ledvinky 10 Vejce - bílek (1ks = 30g) 20
    Lilek 13 Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140
    Mák 1400 Višně 8
    Maliny 40 Zelenina do polévky 63
    Mandarinky 12 Zelí bíle 46
    Mandle - jádra 240 Zmrzlina mléčná 57
    Mango 12 Zmrzlina ovocná 3

    Vitamin D v potravinách


    Doporučená denní dávka vitaminu D je 800–1 200 IU

    Potravina 100g Vitamin D (IU)
    Ryby a plody moře  
    Kreveta 20
    Losos 480
    Makrela 120
    Platýz 120
    Pstruh mořský 440
    Sardinka 400
    Sardinky v oleji 200
    Sardinky v tomatu 320
    Sleď nakládaný 640
    Sleď 920
    Sumec 20
    Šproty 520
    Štika 40
    Treska 40
    Tuňák 240
    Tuňák v oleji 120
    Úhoř 1600
    Ústřice 80
    Uzený losos 200
    Mléko a mléčné výrobky  
    Ementál 45% 120
    Gouda 40
    Hermelín 12
    Jogurt bílý 3,5% 2,4
    Máslo 40
    Mléko plnotučné 0,8
    Parmezán 24
    Šlehačka 40
    Tvaroh tučný 8

    Obsah vápníku v různých mlécích


    Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnějším zdrojem vápníku mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku.

    Kravské mléko 100–120 mg/100 g
    Kozí mléko 150–170 mg/100 g
    Ovčí mléko 160–180 mg/100 g
    Sójové mléko 4–78 mg/100 g

    Zdroj:
    Dragounová Hedvika, Hejtmánková Alena, Kouřimská Lenka: Ovčí mléko a jeho význam v lidské výživě, katedra kvality zemědělských produktů, katedra chemie FAPPZ, ČZU Praha
    Dostálová J.: Srovnání výživové hodnoty kravského mléka a sójových nápojů, Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha Jaroslav Racek et al.: Klinická biochemie


    Potraviny bohaté na vápník


    Potraviny bohaté na vápník seřazené podle množství do přehledné pyramidy

    Doporučená denní dávka vápníku pro ženy nad 50 let je 1 200 mg/den.

    Pásmo potravin s obsahem vápníku:

    (1) Pásmo potravin s obsahem vápníku 1000 – 3000 mg

    • mák mletý 200 g
    • parmezán 100 g
    • ementál 100 g
    • mléko 1 l
    • květák 0,5 kg
    • sójové boby 0,5 kg
    • minerální voda 1 l

    (2) Pásmo potravin s obsahem vápníku 500 – 1000 mg

    • moravský bochník 100 g
    • gouda 100 g
    • eidam 30 % tuku 100 g
    • eidam 45 % tuku 100
    • niva 100 g
    • hermelín 120 g
    • mozzarella 150 g
    • mléko 0,5 l
    • sekaný mražený špenát 450 g
    • kapusta 0,5 kg
    • brokolice 0,5 kg

    (3) Pásmo potravin s obsahem vápníku 300 – 500mg

    • mozzarella 100 g
    • sýr lučina 125 g
    • kefír 400 g
    • sardinky v oleji 90 g
    • pórek 0,5 kg
    • celer 0,5 kg
    • kedlubna 0,5 kg
    • fíky sušené 250 g
    • ovesné vločky 0,5 kg

    (4) Pásmo potravin s obsahem vápníku 150 – 300mg

    • sýr lučina 62,5 g/100 g
    • olomoucké tvarůžky 175 g
    • jogurt 150 g
    • čerstvý sýr cottage 200 g
    • tvaroh 250 g
    • tofu 200 g
    • mandle 100 g
    • lískové oříšky 100 g
    • para ořechy 170 g
    • sezamová semínka 36 g
    • rozinky 200 g
    • arašídové máslo 350 g
    • čokoláda bílá 100 g
    • kukuřičné lupínky 375 g
    • knäckebrot 250 g
    • hořčice plnotučná 200 g
    • mražená zelenina do polévky 350 g
    • olivy 350 g
    • čočka 0,5 kg
    • cizrna 0,5 kg
    • hrách 0,5 kg
    • zelené fazolky 350 g
    • petrželová nať 100 g

    (5) Pásmo potravin s obsahem vápníku 50 – 150mg

    • tavený sýr 1 trojúhelníček
    • čerstvý sýr cottage 150 g
    • kysaná smetana 180 g
    • slunečnicová semínka 100 g
    • sušený banán 200 g
    • pistáciové oříšky 100 g
    • jádra vlašských ořechů 100 g
    • sušené meruňky 100 g
    • rozinky 100 g
    • sušené švestky 100 g
    • sušené houby 100 g
    • sušené datle 200 g
    • arašídy nepražené 200 g
    • pekanové ořechy 100 g
    • olivy 150 g
    • čerstvé fíky 200 g
    • artyčok 200 g
    • čekanka 0,5 kg
    • petržel 100 g
    • rajčatový protlak 115 g
    • jedno vejce natvrdo
    • tlačenka světlá 100 g
    • čokoláda mléčná 100 g
    • hořčice plnotučná 100 g

    Potraviny posilující kosti


    Lněný olej

    Máte rádi olej? Pak vyzkoušejte ten lněný – studie na zvířatech totiž prokázaly, že přidáním do jídla se může snížit riziko osteoporózy u žen v postmenopauze a také u žen, které trpí cukrovkou. Lněný olej má příznivý vliv na hustotu kostí a snižuje tak ukazatele spojené s osteoporózou.

    Ovčí mléko

    Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku. Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka.

    Tequila

    Nevěříte? Samozřejmě že odborníci nemají na mysli tequilu jako takovou, ale jen rostlinné výtažky, které se při výrobě tohoto oblíbeného moku používají. Právě ty jsou obsaženy v agáve, rostlině, která roste v Mexiku a zemích s podobným klimatem.

    Zelený čaj

    O tom, že má zelený čaj příznivé účinky na lidský organismus, věděli lidé už dávno. Kromě toho, že dobře chutná, je také dobrým pomocníkem v prevenci před vznikem rakoviny tlustého střeva, srdečních onemocnění, ale také před osteoporózou.

    Pivo

    Známe ho všichni a téměř každý z nás ho pije – ano, řeč je o zlatavém moku národa českého, pivu. Málokdo ale tuší, že pitím tohoto lahodného nápoje pomáháme našim kostem. Pivo obsahuje silikon, který se v tomto nápoji vyskytuje ve formě OSA – tedy kyseliny ortosilické. Právě ta podporuje vývoj a růst kostí. Přispívá tedy rovněž ke snížení rizika osteoporózy.

    Olivový olej

    Jste milovníky středomořské stravy? Pak děláte to nejlepší pro svoje kosti. Podle odborníků z aténské univerzity Harokopio v Řecku má strava, která se přibližuje té, jakou konzumují obyvatelé středomořských zemí, významný dopad na prevenci osteoporózy, především pak u žen.

    Sušené švestky

    Pokud vám chutná sušené ovoce, a zvláště pak sušené švestky, pak máte výhodu – podle vědců z Illinoiské univerzity v Chicagu patří právě toto ovoce k velkým pomocníkům v boji s osteoporózou. Sušené švestky totiž mohou zlepšit hustotu vašich kostí!

    Tofu

    Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci. Jednou z možností, jak se jí postavit, je zvýšit denní příjem vápníku. Ten se naštěstí vyskytuje ve spoustě potravin: třeba v máku, v mléčných výrobcích – a také v tofu.

    • © 2023 Roche Czech Republic
    • 15.10.2022
    • Kontakt
    • Mapa stránek
    • Pravidla používání portálu MojeMedicina.cz
    • Cookie settings

    Provozovatelem tohoto portálu je společnost ROCHE s.r.o., Futurama Business Park Bld F, Sokolovská 685/136f, 186 00 Praha 8, tel. +420 220 382 111. Portál a všechny jeho prvky jsou chráněny autorským právem, které se řídí zákonem číslo 121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Sekce "Léčivé přípravky", "Terapeutické oblasti" a "Vzdělávání" nebo jejich části mohou obsahovat komerční produktové informace, proto jsou přístupné pouze pro lékaře a farmaceuty, kteří mohou předepisovat léčivé přípravky dle zákona o regulaci reklamy a zákona o léčivech. Tento portál zároveň dodržuje oborová etická pravidla a kodex Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a Europan Federation of Pharmaceutical Industries and Associations.

    • Sledujte nás na Twitteru
    • Sledujte nás na Facebooku
    • Sledujte nás na YouTube