Výživa při osteoporóze

Jsou to hlavně potraviny bohaté na vápník, hořčík, vitaminy D, vitaminu C a vitaminu K.

Nebezpečí se skrývá v pokrmech, které obsahují ve zvýšené míře fosfáty, protože ty vážou ionty vápníku a zabraňují jejich vstřebávání do organismu. Je nutno také upozornit na neblahý vliv kouření a nadměrného pití alkoholu (dvě a více piv denně či 2 a více sklenek vína denně).

Doporučené potraviny

Při osteoporóze lze konzumovat všechny potraviny (s ohledem na případné další zdravotní obtíže). Důležitý je nicméně zejména dostatečný přísun vápníku. Ten lze získat například z: mléka, mléčných výrobků, sardinek, brokolice, fíků, kapusty, květáku, mandlí, lískových oříšků, para ořechů, slunečnicových semínek, vajec, sezamu, máku, mléčné čokolády, kakaa

Recepty a jídelníčky

Jak sestavit jídelníček

  • Dbejte na pravidelné zařazování potravin s vysokým obsahem vápníku (denně přibližně 1000–1200 mg)
  • Jezte sýry, nikoli však tavené. Obsahují tavicí soli, které naopak odvápňují.
  • Vyvarujte se konzumace většího množství alkoholu.
  • Vyhněte se nápojům a výrobkům s obsahem kofeinu (kolové nápoje, káva, energetické nápoje a pastilky s obsahem kofeinu).
  • Nejezte větší množství celozrnného pečiva a vlákniny současně se zdrojem vápníku.
  • Večer se snažte jíst stravu s vyšším obsahem vápníku.

Příklad denního jídelníčku s obsahem 1100 mg vápníku

Snídaně: palačinka s tvarohem
Přesnídávka: mléčný banánový koktejl (200 g mléka)
Oběd: sýrová omeleta, zeleninový salát (okurky, papriky, rajče)
Svačina: ovocný tvaroh (50 g)
Večeře: zapečená brokolice se sýrem a kuřecím masem

Naše tipy

Zapečená brokolice se sýrem a kuřecím masem

Pro dvě osoby: 200 g brokolice, 5 g másla, 20 g hladké mouky, 30 g olivového oleje, 100 g mléka, 50 g strouhaného sýra, 100 g kuřecích prsíček, sůl
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a rychle orestujeme na oleji. Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici krátce povaříme ve slané vodě. Zapékací mísu vymažeme máslem, poskládáme růžičky uvařené brokolice, na ně rovnoměrně rozprostřeme orestované kuře. Vše zalijeme bešamelem (na oleji mírně osmahneme mouku, zředíme mlékem a povaříme) a posypeme sýrem. Krátce zapečeme v troubě.

1 porce: 496 mg vápníku

Sýrová omeleta

Pro dvě osoby: 30 g strouhaného sýra, 80 g šunky, 3 vejce, 3 lžíce oleje
Šunku nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. V misce smícháme osmaženou šunku, vejce a sýr. Usmažíme dvě omelety.

1 porce: 162 mg vápníku

Koláč s mákem a tvarohem

Oslaďte si život. Nabízíme vám recept na klasický český moučník bohatý na vápník.

Suroviny:
500g hladké mouky, 100g cukru krupice, 70g tuku, 1 vejce, špetka soli, 250ml mléka, 20g droždí, 1 vanilkový cukr

Náplň:
100g máku, 250g tvarohu, 250ml mléka, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce rybízového džemu, 2 jablka, 100g cukru, 1 nízkotučný bílý jogurt, 1 vanilkový cukr

Drobenka:
70g hrubé mouky, 70g cukru, 70g tuku

Množství vápníku:
Suroviny: 480,5 mg vápníku
Náplň: 2879 mg vápníku
Drobenka: 26,6 mg vápníku
Celkem v koláči: 3386,1 mg vápníku

Postup

Hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli nasucho promícháme v míse. Do vlažného mléka přidáme špetku cukru a rozdrobíme kvasnice, které necháme vzejít. Mléko s kvasnicemi přidáme do mísy s těstem a přidáme rozpuštěný zchladlý tuk. Hmotu vypracujeme na hladké těsto, které v míse přikryjeme a necháme kynout cca 2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Doporučená denní dávka vápníku je 1 200 mg

Zatím se pustíme do přípravy náplní. Nejdříve si umeleme mák, do kastrolku pak nalijeme mléko, vsypeme polovinu vanilkového cukru a 50g cukru krupice a ohříváme na mírném plameni. Přidáme umletý mák, dále zahříváme a mícháme. Mák by se měl asi minutu povařit – pozor, prská. Když je hotový, odstavíme ho a přidáme rybízový džem a ještě jednou dobře promícháme. Vznikne středně hustá maková hmota, kterou necháme vychladnout.

Základem tvarohové náplně je tvaroh, zbytek vanilkového cukru, 50g cukru krupice, bílý jogurt, tři lžíce strouhanky a dvě oloupaná a nastrouhaná jablka. Vše zamícháme. Drobenku připravíme rozmačkáním mouky, cukru a tuku.

Velký plech na pečení si vymažeme tukem, vykynuté těsto na něm rozprostřeme až do krajů a ještě jednou ho přikryjeme a necháme dokynout alespoň půl hodiny. Je to velmi důležité, protože náplně je poměrně hodně a je nutné ji dávat na dobře vykynuté těsto. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme až okraje koláče dostanou krásnou zlatohnědou barvu.

Přejeme dobrou chuť!

Vápník v potravinách
Potravina 100g Ca (mg) Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 Máslo 15
Angrešt 29 Máslo z burských ořechů 37
Artyčok 53 Maso hovězí 8
Avokádo 10 Maso telecí - kýta 10
Banán 9 Maso vepřové - bůček 6
Banán sušený 32 Maso vepřové libové 24
Borůvky 10 Med včelí 5
Bramborová mouka 20 Meloun cukrový 6
Bramborové lupínky 37 Meloun vodní 11
Brambory syrové 6 Meruňky 16
Brokolice 105 Meruňky sušené 82
Broskve 8 Mléko polotučné - 2 % tuku 112
Brusinky 14 Mouka pšeničná hladká 25
Burské ořechy nepražené 60 Mouka pšeničná hrubá 23
Burské ořechy solené pražené 52 Mrkev 39
Celer 68 Nektarinky 4
Cibule 31 Okurky kyselé 14
Citron 11 Okurky salátové 10
Coca cola 4 Olivy 61
Cuketa 30 Oplatky s náplní 13
Cukrová kukuřice 2 Ořechy kešu - jádra 35
Čekanka 26 Ořechy lískové - jádra 140
Čočka 59 Ořechy Macadamia 47
Černý kořen 53 Ořechy míchané - jádra 78
Červená řepa 29 Ořechy para - jádra 170
Červené zelí 35 Ořechy pekanové 61
Česnek 38 Ořechy piniové 11
Čínské zelí 40 Ořechy pistáciové neloupané 61
Čokoláda bílá 187 Ořechy vlašské - jádra 94
Čokoláda hořká 38 Ostružiny 44
Čokoláda mléčná 103 Ovesné vločky 56
Čokoládové bonbony plněné 92 Papriky zelené 6
Datle 38 Párky 42
Datle sušené 63 Paštika 14
Droždí 25 Petržel 89
Dýně 20 Piškoty dětské 36
Džem - průměrné hodnoty 10 Pomeranče 42
Džus grapefruitový 100% 14 Pór 80
Džus hroznový 100% 19 Rajčata 13
Džus jablečný 100% 7 Rajčatový protlak 51
Džus pomerančový 100% 10 Rozinky 80
Džus rajčatový 100% 10 Rybí filé 25
Endivie (štěrbák) 54 Rybíz černý 46
Fazolky zelené 57 Rybíz červený 29
Fenykl 109 Ryngle 13
Fíky čerstvé 54 Rýže 24
Fíky sušené 193 Ředkvičky 37
Grapefruit 18 Řepa červená 27
Hlávkový salát 20 Salám šunkový 12
Hořčice plnotučná 130 Salám uherský 31
Houby sušené 70 Salám Vysočina 16
Houby syrové 7 Salám hlávkový 22
Housky,veky 21 Sardinky v oleji 354
Hrách 57 Semena sezamu 670
Hrášek zelený 24 Semena slunečnice 110
Hroznové víno 18 Smetana 12 % tuku 106
Hrušky 10 Strouhanka 26
Husa 10 Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690
Chléb pšenično-žitný 20 Sýr Ementál 887
Chřest 26 Sýr Hermelín, Enciál 157
Jablko nelupané 7 Sýr Lučina 285
Jablko sušené 30 Sýr Niva 634
Jahody 26 Sýr tavený 420
Játra - průměr 12 Sýr tavený smetanový 585
Jogurt bílý 180 Sýr žervé 322
Kachna 14 Šlehačka 33 % tuku 80
Kakao - prášek 136 Špenát 81
Kapr 10 Šunka 10
Kapusta 115 Švestky 14
Karamely míchané 95 Švestky sušené 71
Kaštany jedlé 46 Těstoviny 25
Kedlubna 68 Tlačenka světlá 77
Kefír 120 Tresčí játra 36
Kiwi oloupané 38 Třešně 17
Klobásy vinné 16 Turecký med 23
Knäcke Brot 64 Tvaroh měkký netučný 101
Kokos strouhaný 23 Tvaroh měkký tučný 366
Krupice pšeničná 23 Tvaroh na strouhání 152
Kukuřice pražená přírodní 10 Tyčinka Mars Bar 160
Kukuřičné lupínky 68 Tyčinka Twix 110
Kuře 12 Vánočka 19
Květák 205 Vejce (100g = 2 ks) 60
Ledvinky 10 Vejce - bílek (1ks = 30g) 20
Lilek 13 Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140
Mák 1400 Višně 8
Maliny 40 Zelenina do polévky 63
Mandarinky 12 Zelí bíle 46
Mandle - jádra 240 Zmrzlina mléčná 57
Mango 12 Zmrzlina ovocná 3
Vitamin D v potravinách

Doporučená denní dávka vitaminu D je 800–1 200 IU

Potravina 100g Vitamin D (IU)
Ryby a plody moře  
Kreveta 20
Losos 480
Makrela 120
Platýz 120
Pstruh mořský 440
Sardinka 400
Sardinky v oleji 200
Sardinky v tomatu 320
Sleď nakládaný 640
Sleď 920
Sumec 20
Šproty 520
Štika 40
Treska 40
Tuňák 240
Tuňák v oleji 120
Úhoř 1600
Ústřice 80
Uzený losos 200
Mléko a mléčné výrobky  
Ementál 45% 120
Gouda 40
Hermelín 12
Jogurt bílý 3,5% 2,4
Máslo 40
Mléko plnotučné 0,8
Parmezán 24
Šlehačka 40
Tvaroh tučný 8
Obsah vápníku v různých mlécích

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnějším zdrojem vápníku mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku.

Kravské mléko 100–120 mg/100 g
Kozí mléko 150–170 mg/100 g
Ovčí mléko 160–180 mg/100 g
Sójové mléko 4–78 mg/100 g

Zdroj:
Dragounová Hedvika, Hejtmánková Alena, Kouřimská Lenka: Ovčí mléko a jeho význam v lidské výživě, katedra kvality zemědělských produktů, katedra chemie FAPPZ, ČZU Praha
Dostálová J.: Srovnání výživové hodnoty kravského mléka a sójových nápojů, Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha Jaroslav Racek et al.: Klinická biochemie

Potraviny bohaté na vápník

Potraviny bohaté na vápník seřazené podle množství do přehledné pyramidy

Doporučená denní dávka vápníku pro ženy nad 50 let je 1 200 mg/den.

Pásmo potravin s obsahem vápníku:

(1) Pásmo potravin s obsahem vápníku 1000 – 3000 mg

  • mák mletý 200 g
  • parmezán 100 g
  • ementál 100 g
  • mléko 1 l
  • květák 0,5 kg
  • sójové boby 0,5 kg
  • minerální voda 1 l

(2) Pásmo potravin s obsahem vápníku 500 – 1000 mg

  • moravský bochník 100 g
  • gouda 100 g
  • eidam 30 % tuku 100 g
  • eidam 45 % tuku 100
  • niva 100 g
  • hermelín 120 g
  • mozzarella 150 g
  • mléko 0,5 l
  • sekaný mražený špenát 450 g
  • kapusta 0,5 kg
  • brokolice 0,5 kg

(3) Pásmo potravin s obsahem vápníku 300 – 500mg

  • mozzarella 100 g
  • sýr lučina 125 g
  • kefír 400 g
  • sardinky v oleji 90 g
  • pórek 0,5 kg
  • celer 0,5 kg
  • kedlubna 0,5 kg
  • fíky sušené 250 g
  • ovesné vločky 0,5 kg

(4) Pásmo potravin s obsahem vápníku 150 – 300mg

  • sýr lučina 62,5 g/100 g
  • olomoucké tvarůžky 175 g
  • jogurt 150 g
  • čerstvý sýr cottage 200 g
  • tvaroh 250 g
  • tofu 200 g
  • mandle 100 g
  • lískové oříšky 100 g
  • para ořechy 170 g
  • sezamová semínka 36 g
  • rozinky 200 g
  • arašídové máslo 350 g
  • čokoláda bílá 100 g
  • kukuřičné lupínky 375 g
  • knäckebrot 250 g
  • hořčice plnotučná 200 g
  • mražená zelenina do polévky 350 g
  • olivy 350 g
  • čočka 0,5 kg
  • cizrna 0,5 kg
  • hrách 0,5 kg
  • zelené fazolky 350 g
  • petrželová nať 100 g

(5) Pásmo potravin s obsahem vápníku 50 – 150mg

  • tavený sýr 1 trojúhelníček
  • čerstvý sýr cottage 150 g
  • kysaná smetana 180 g
  • slunečnicová semínka 100 g
  • sušený banán 200 g
  • pistáciové oříšky 100 g
  • jádra vlašských ořechů 100 g
  • sušené meruňky 100 g
  • rozinky 100 g
  • sušené švestky 100 g
  • sušené houby 100 g
  • sušené datle 200 g
  • arašídy nepražené 200 g
  • pekanové ořechy 100 g
  • olivy 150 g
  • čerstvé fíky 200 g
  • artyčok 200 g
  • čekanka 0,5 kg
  • petržel 100 g
  • rajčatový protlak 115 g
  • jedno vejce natvrdo
  • tlačenka světlá 100 g
  • čokoláda mléčná 100 g
  • hořčice plnotučná 100 g
Potraviny posilující kosti

Lněný olej

Máte rádi olej? Pak vyzkoušejte ten lněný – studie na zvířatech totiž prokázaly, že přidáním do jídla se může snížit riziko osteoporózy u žen v postmenopauze a také u žen, které trpí cukrovkou. Lněný olej má příznivý vliv na hustotu kostí a snižuje tak ukazatele spojené s osteoporózou.

Ovčí mléko

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku. Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka.

Tequila

Nevěříte? Samozřejmě že odborníci nemají na mysli tequilu jako takovou, ale jen rostlinné výtažky, které se při výrobě tohoto oblíbeného moku používají. Právě ty jsou obsaženy v agáve, rostlině, která roste v Mexiku a zemích s podobným klimatem.

Zelený čaj

O tom, že má zelený čaj příznivé účinky na lidský organismus, věděli lidé už dávno. Kromě toho, že dobře chutná, je také dobrým pomocníkem v prevenci před vznikem rakoviny tlustého střeva, srdečních onemocnění, ale také před osteoporózou.

Pivo

Známe ho všichni a téměř každý z nás ho pije – ano, řeč je o zlatavém moku národa českého, pivu. Málokdo ale tuší, že pitím tohoto lahodného nápoje pomáháme našim kostem. Pivo obsahuje silikon, který se v tomto nápoji vyskytuje ve formě OSA – tedy kyseliny ortosilické. Právě ta podporuje vývoj a růst kostí. Přispívá tedy rovněž ke snížení rizika osteoporózy.

Olivový olej

Jste milovníky středomořské stravy? Pak děláte to nejlepší pro svoje kosti. Podle odborníků z aténské univerzity Harokopio v Řecku má strava, která se přibližuje té, jakou konzumují obyvatelé středomořských zemí, významný dopad na prevenci osteoporózy, především pak u žen.

Sušené švestky

Pokud vám chutná sušené ovoce, a zvláště pak sušené švestky, pak máte výhodu – podle vědců z Illinoiské univerzity v Chicagu patří právě toto ovoce k velkým pomocníkům v boji s osteoporózou. Sušené švestky totiž mohou zlepšit hustotu vašich kostí!

Tofu

Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci. Jednou z možností, jak se jí postavit, je zvýšit denní příjem vápníku. Ten se naštěstí vyskytuje ve spoustě potravin: třeba v máku, v mléčných výrobcích – a také v tofu.

Pokud si přejete odejít, klikněte na "Pokračovat". Pokud z portálu MojeMedicína.cz odejít nechcete, klikněte na "Zavřít".