Roche Navigation Menu
Roche logo
  • Roche.cz
  • O portálu
  • Přihlásit
  • Odhlásit
  • Vyhledat
MojeMedicina.cz
  • Nahoru
  • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
  • Search
  • Close search

						
							

Searching

    • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
    • Průvodce pacienta
      Průvodce pacienta Přehled
      • Diagnózy
      • Prevence a screening
      • Vyšetřovací metody
      • Léčebné metody
      • Péče o pacienta
      • Pacientské organizace
      • Práva pacientů
      • Seriál “Dobré rady aneb Jak na to”
      • Životní styl
      • MEDx Talks
      • Příběhy pacientů
      • Medikomiks
      Nepřehlédněte Diagnózy

    • Vzdělávání
      Vzdělávání Přehled
      • Digitální technologie
      • Osobní rozvoj | mojemedicina.cz
      • Psychologie a komunikace | mojemedicina.cz
      • Hodnocení vědeckých výstupů | mojemedicina.cz
      • Galerie lékařských osobností
      • CIT akademie
      • Pro sestry
      • Podcasty
    • Věda & Výzkum
      Věda & Výzkum Přehled
      • Výzkum nových léčiv v ROCHE
      • Protinádorová imunoterapie | Mojemedicina.cz
      • Imunoterapie přehledně
      Nepřehlédněte Film: Od myšlenky k vynálezu - Vývoj nového léku

    • Personalizovaná péče
      Personalizovaná péče Přehled
      • Co je personalizovaná zdravotní péče
      • Genomové testování nádorů
      • Medikomiks: Precizní onkologie
      • Slovník personalizované zdravotní péče
      Nepřehlédněte Jak vznikají nádory a co je genomové profilování?

    • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
    • Průvodce pacienta
      • Diagnózy
      • Prevence a screening
      • Vyšetřovací metody
      • Léčebné metody
      • Péče o pacienta
      • Pacientské organizace
      • Práva pacientů
      • Seriál “Dobré rady aneb Jak na to”
      • Životní styl
      • MEDx Talks
      • Příběhy pacientů
      • Medikomiks
    • Vzdělávání
      • Digitální technologie
      • Osobní rozvoj | mojemedicina.cz
      • Psychologie a komunikace | mojemedicina.cz
      • Hodnocení vědeckých výstupů | mojemedicina.cz
      • Galerie lékařských osobností
      • CIT akademie
      • Pro sestry
      • Podcasty
    • Věda & Výzkum
      • Výzkum nových léčiv v ROCHE
      • Protinádorová imunoterapie | Mojemedicina.cz
        • Imunoterapie přehledně
    • Personalizovaná péče
      • Co je personalizovaná zdravotní péče
      • Genomové testování nádorů
      • Medikomiks: Precizní onkologie
      • Slovník personalizované zdravotní péče
    • Roche.cz
    • O portálu
    • Přihlásit
    • Odhlásit
    Zavřít

    1 - of Výsledky hledání pro ""

    No results

    Tento portál obsahuje informace určené lékařům a farmaceutům dostupné jen po přihlášení pro registrované odborníky. Jste-li lékař či lékárník oprávněn předepisovat nebo vydávat humánní léčivé přípravky, prosíme, zaregistrujte se. Informace určené pro veřejnost či pacienty jsou volně dostupné bez registrace.

    Chci se zaregistrovat

    Nacházíte se zde:

    1. Průvodce pacienta
    2. Diagnózy
    3. Rakovina plic
    4. Zvládání vedlejších účinků léčby
    5. Nechutenství

    NECHUTENSTVÍ

    Jedním z nejběžnějších příznaků během onkologické léčby je ztráta chuti k jídlu, také nazývaná anorexie.  Anorexie může přetrvávat i po ukončení terapie a přidávat se k dalším příznakům vyplývajícím z léčby, které ztíží udržení vhodného stravování. Například potíže s dýcháním, žvýkáním nebo polykáním mohou způsobit vyšší únavu při jídle, což také snižuje příjem potravy

    Co mám jíst, když nemám chuť k jídlu, abych zajistil potřebné živiny?

    I když nemáte hlad, je důležité, abyste jedli malé porce jídla v hodinách, kdy Vám to nejvíce vyhovuje. Není tak důležité, kolik toho sníte najednou, ale kolik dokážete sníst během dne. Proto si stanovte malé cíle, kterých lze dosáhnout. Například sníst půl jogurtu, tři mandle a dvě jahody. Je nutné hromadit malá množství potravin s vysokou výživovou hodnotou během dne.

     

    Potraviny a pokrmy s vysokou výživovou hodnotou jsou ty, které obsahují velké množství energie a živin v malém objemu, například:

    • Kuřecí nebo tresčí krokety
    • Dušené maso, tuňák, zelenina nebo sýr
    • Výživné paštiky na rozetření na toustech
    • Sendviče
    • Obohacené krémy a polévky
    • Sladké pokrmy jako dezerty nebo pro konzumaci mezi jídly, jako jsou pudinky, pudingy, nebo řecké jogurty bohaté na bílkoviny

     

    Existují strategie pro zvýšení výživové hodnoty potravin a pokrmů. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je obohatit jídla o potraviny s vysokým obsahem energie a/nebo bílkovin, například:

    • Pokud máte chuť na jogurt, tak si dejte řecký jogurt nebo jogurt bohatý na bílkoviny. Navíc můžete přidat další ingredience, jako je mléko v prášku, ořechy, med nebo marmeláda, kousky čerstvého ovoce, nasekané sušenky…
    • Pokud máte chuť na zeleninový krém nebo polévku, můžete přidat lžíci panenského olivového oleje, nasekané vařené vejce, tavený sýr, kousky šunky, trochu smetany...
    • Pokud máte chuť na salát, můžete jej ochutit hojným množstvím panenského olivového oleje nebo připravit nebo omáčku na bázi bílkovinového jogurtu, přidat kousky sýra nebo hrst sušeného ovoce. Také můžete přidat kousky kuřete nebo tuňáka.
    • V případě masa a ryb můžete přidat omáčky, které vám chutnají.

     

    Další způsob, jak usnadnit jídlo, je mít snadno dostupné a snadno konzumovatelné potraviny. Tímto způsobem je můžete snadno zařadit, i když v malém množství.

    • Hrozny, třešně, jahody... můžete si vzít jednu a sníst ji přímo
    • Chléb ve tvaru tyčinek (bílý, celozrnný, se semeny, s olivami…)
    • Domácí popcorn
    • Ořechy (vlašské, lísčí, mandle a kešu)
    • Sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky a kokos)

     

    Nakonec je důležité se pokusit zajistit kompletní jídla, i když v malém množství. Například to, co se vejde na dezertní talíř. Klíčové je, aby hlavní jídla zahrnovala potraviny z různých skupin:

    • zelenina (syrová nebo vařená), 
    • škrobovité potraviny (brambory, rýže, těstoviny, luštěniny...) 
    • bílkovinné potraviny (maso, ryby, vejce a sója).

     

    Zpět na rozcestník - Rakovina plic

    Odkazy

    Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023

    M-CZ-00003325


    Další doporučené informace

    • © 2023 Roche Czech Republic
    • 15.09.2023
    • Kontakt
    • Mapa stránek
    • Pravidla používání portálu MojeMedicina.cz
    • Cookie settings

    Provozovatelem tohoto portálu je společnost ROCHE s.r.o., Futurama Business Park Bld F, Sokolovská 685/136f, 186 00 Praha 8, tel. +420 220 382 111. Portál a všechny jeho prvky jsou chráněny autorským právem, které se řídí zákonem číslo 121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Sekce "Léčivé přípravky", "Terapeutické oblasti" a "Vzdělávání" nebo jejich části mohou obsahovat komerční produktové informace, proto jsou přístupné pouze pro lékaře a farmaceuty, kteří mohou předepisovat léčivé přípravky dle zákona o regulaci reklamy a zákona o léčivech. Tento portál zároveň dodržuje oborová etická pravidla a kodex Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a Europan Federation of Pharmaceutical Industries and Associations.

    • Sledujte nás na Twitteru
    • Sledujte nás na Facebooku
    • Sledujte nás na YouTube