Skip to main content
PRŮJEM1

Během léčby, zejména při chemoterapii, se může průjem objevit  jako vedlejší účinek. Rovněž může být průvodním jevem podávání antibiotik nebo jiných léků. Průjem je střevní vyprazdňování řídké a tekuté stolice třikrát nebo vícekrát denně. Obvykle se objevuje několik dní po chemoterapii, a i když je většinou přechodný a trvá jen několik dní, v některých případech může být dlouhodobější. V takové situaci je třeba se poradit s ošetřujícím lékařským týmem.

Jaké potraviny a nápoje mi mohou pomoci s průjmem a jaké mohou být jeho komplikace?

Dehydratace může být komplikací průjmu. Nejdůležitější je při průjmu udržovat správnou hydrataci, proto doporučujeme dodržovat následující doporučení:

  • Pijte hodně tekutin (voda, bylinné čaje, slabé vývary, izotonické nápoje, voda s trochou citrónové šťávy, špetkou soli a špetkou cukru) v průběhu dne malými doušky.
  • Přednostně konzumujte nápoje a potraviny při pokojové teplotě. Příliš horké nebo studené potraviny mohou příznaky zhoršit.
  • Jezte často během dne malé porce (čtyři nebo pět malých jídel denně). Je lepší jíst málo a často než jíst hodně a najednou.
  • Pokuste se omezit potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou zelenina a saláty, luštěniny, celozrnné obiloviny, syrové ovoce a ořechy.
  • Pokud jde o ovoce a zeleninu, konzumujte ovoce bez slupky, vařené, jako kompot, v šťávě, v sirupu nebo ve scezených šťávách. Nejvhodnější jsou nastrouhaná jablka, vařená nebo jako kompot, zralý banán, hruška zralá, vařená nebo jako kompot, broskev v sirupu a citrón.
  • Začněte s vařeným bramborem a mrkví, pokračujte s vařenou cuketou bez slupky a semen a postupně zkoušejte toleranci k ostatním potravinám, vždy vařeným a v malém množství, doprovázeným rýží a dalšími stavějícími potravinami.
  • Začněte zkoušet potraviny podle tolerance: toustový chléb, maso (kuře na grilu při nízké teplotě, aniž by se příliš zbarvilo), ryby (vařené, na páře), vejce (francouzská omeleta), šunka, těstoviny, rýže a rýžové nebo pšeničné krupice atd.
  • Používejte jednoduché způsoby vaření (vaření, grilování, pára a trouba), při nichž jsou pokrmy snadněji stravitelné.
  • Omezte potraviny bohaté na tuky: máslo, margarín, sádlo, majonéza, smetana, mléčný krém, pečivo aj.
  • Vyhněte se mléku nebo výrobkům obsahujícím laktózu. V závislosti na toleranci je možné je postupně zavádět. Vyzkoušejte bezlaktózové mléčné výrobky nebo jogurty s velmi malým množstvím laktózy.
  • Vyhněte se kávě, čokoládě, alkoholu, silnému čaji, švestkové šťávě a dráždivým kořením, jako jsou pepř, kari a chilli.
Zpět na rozcestník - Rakovina prsu
  1. Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
Dále by Vás mohlo zajímat
Pokud si přejete odejít, klikněte na "Pokračovat". Pokud z portálu MojeMedicína.cz odejít nechcete, klikněte na "Zavřít".