Výživa při onemocnění kolorektálním karcinomem v období po operaci1
Jak se stravovat po operaci střev?
Prvních 6-8 týdnů
V tomto období se snažte být ke svému trávicímu systému maximálně šetrní. Základem vašeho jídelníčku by měla být takzvaná bezezbytková strava. To znamená, že by se ve vašem jídelníčku neměly vyskytovat potraviny s vyšším obsahem nestravitelných zbytků (většinou se jedná o vlákninu). Vláknina je vynikající pro prevenci, ale v období pooperačního hojení je zapotřebí se jí pokud možno vyhnout.
Obecné zásady:
- Jezte malé porce a často, nejlépe 6x denně (každé 2-3 hodiny)
- Jezte potraviny, které se snadno polykají. Ideální jsou polévky, pudinky a jogurty.
- Dávejte si do úst malá sousta a pořádně je žvýkejte.
- Používejte mixér nebo smoothie maker.
- Povolené potraviny vařte pokud možno v páře, abyste nepřišli o cenné vitaminy a minerální látky.
- Brambory vařte se slupkou a oloupejte je až po uvaření.
- Snažte se nepolykat vzduch, vyhněte se tedy žvýkačkám a pití tekutin brčkem.
- Vyhýbejte se potravinám, které jsou tuhé nebo tvrdé, nejezte nadýmavé potraviny, příliš kořeněné a smažené pokrmy.
Vyhněte se těmto potravinám:
Celozrnným obilovinám, celozrnné rýži a celozrnnému pečivu
Luštěninám
Sušenému ovoci a ořechům
Tuhému a tučnému masu, uzenému masu a uzeninám
Mořským plodům
Sladkostem (čokoládě, dortům, koblihám, sušenkám, oplatkám)
Smaženým vajíčkům
Tvrdým a zrajícím sýrům
Syrové zelenině, rajčatovému džusu, rajčatové omáčce
Nadýmavé zelenině (brokolice, zelí, kapusta, kedlubny, květák, cibule, česnek, ředkvičky, paprika)
Veškerým luštěninám a luštěninovým pomazánkám (hummus)
Smaženým hranolkám a bramborovým chipsům
Citrusovému ovoci a ovoci s tvrdou slupkou
Bobulovému ovoci (rybíz, angrešt, ostružiny, maliny), hroznovému vínu a fíkům
Kokosu
Vyhněte se těmto nápojům:
Kávě
Perlivým nápojům
Citrusovým džusům
Alkoholu
Můžete jíst:
Brambory bez slupky nebo bramborovou kaši
Vařené sladké brambory (batáty)
Bílou rýži na slano (vhodná je obyčejná bílá rýže nebo rýže na italské rizoto, tedy typ carnarolli, vialone nebo arborio)
Bílou rýži na sladko, takzvanou mléčnou rýži (kulatozrnnou)
Kuskus obyčejný (nikoli celozrnný)
Těstoviny
Polotučné Mléko (1,5% tuku)
Jogurty (2-3,5% tuku)
Kefíry (0,5-3 % tuku)
Tvarohy (2-3% tuku)
Mozzarellu
Cottage sýr přírodní
Žervé a lučinu přírodní
Domácí pudink (uvařený z polotučného mléka a pudinkového prášku)
Maso libové a jemné (kuřecí, krůtí, králičí)
Ryby jemné (treska, halibut, platýz, pstruh, tuňák čerstvý nebo ve vlastní šťávě)
Vejce
Tofu
Mandlové máslo, kešu máslo nebo arašídové máslo bez kousků
Opatrně a postupně zařazujte:
Hlávkový salát
Nastrouhanou mrkev
Mrkev nakrájenou na drobnější kousky a podušenou
Do měkka uvařenou nebo konzervovanou zeleninu
Ovocné džusy bez dužiny (ne citrusové)
Ovocné pyré domácí nebo kupované přesnídávky bez přidaného cukru
Kompoty z oloupaného ovoce
Oloupané měkké ovoce (například mango, broskev, banán)
Domácí koláč bez tvrdých kousků
Na dochucení pokrmů můžete použít malé množství másla nebo rostlinného oleje, méně tučné kysané smetany, medu, džemu bez peciček.
Po uplynutí 8 týdnů postupně zavádějte do jídelníčku další potraviny. Je lepší vyzkoušet vždy jen jednu z těch, které jste museli omezovat a vyzkoušet její toleranci. Až poté přidat potravinu další.
Například u pečiva je zbytečné dlouhodobě setrvávat u bílých druhů (rohlíky, housky, bagety). Vyzkoušejte klasický český pšenično-žitný chléb. Pokud bude vše v pořádku, můžete posléze přejít na chléb žitný.
Při jakýchkoli obtížích se obraťte na nutričního terapeuta, který vám může poradit naprosto konkrétně a se znalostí vašeho celkového zdravotního stavu.
Kam pokračovat ve čtení:
Reference:
- Masarykův onkologický ústav, Co potřebujete vědět o výživě po operacích střev. www.onko.cz (naposledy navštíveno 14. 3. 2019).
CZ/COL/1017/0021(1)