Roche Navigation Menu MojeMedicina.cz : MojeMedicina.cz
  • Roche.cz
  • O portálu
  • Přihlásit
  • Odhlásit
  • Vyhledat
Roche
  • Nahoru
  • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
  • Search
  • Close search

						
							

Searching

    • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
    • Průvodce pacienta
      Průvodce pacienta Přehled
      • Diagnózy
      • Prevence a screening
      • Vyšetřovací metody
      • Léčebné metody
      • Péče o pacienta
      • Pacientské organizace
      • Práva pacientů
      • Seriál “Dobré rady aneb Jak na to”
      • Životní styl
      • MEDx Talks
      • Příběhy pacientů
      • Medikomiks
      Nepřehlédněte Diagnózy

    • Vzdělávání
      Vzdělávání Přehled
      • Digitální technologie
      • Osobní rozvoj | mojemedicina.cz
      • Psychologie a komunikace | mojemedicina.cz
      • Hodnocení vědeckých výstupů | mojemedicina.cz
      • Galerie lékařských osobností
      • CIT akademie
      • Pro sestry
      • Podcasty
    • Věda & Výzkum
      Věda & Výzkum Přehled
      • Výzkum nových léčiv v ROCHE
      • Protinádorová imunoterapie | Mojemedicina.cz
      • Imunoterapie přehledně
      Nepřehlédněte Film: Od myšlenky k vynálezu - Vývoj nového léku

    • Personalizovaná péče
      Personalizovaná péče Přehled
      • Co je personalizovaná zdravotní péče
      • Genomové testování nádorů
      • Medikomiks: Precizní onkologie
      • Slovník personalizované zdravotní péče
      Nepřehlédněte Jak vznikají nádory a co je genomové profilování?

    • MojeMedicina.cz: portál pro zdraví
    • Průvodce pacienta
      • Diagnózy
      • Prevence a screening
      • Vyšetřovací metody
      • Léčebné metody
      • Péče o pacienta
      • Pacientské organizace
      • Práva pacientů
      • Seriál “Dobré rady aneb Jak na to”
      • Životní styl
      • MEDx Talks
      • Příběhy pacientů
      • Medikomiks
    • Vzdělávání
      • Digitální technologie
      • Osobní rozvoj | mojemedicina.cz
      • Psychologie a komunikace | mojemedicina.cz
      • Hodnocení vědeckých výstupů | mojemedicina.cz
      • Galerie lékařských osobností
      • CIT akademie
      • Pro sestry
      • Podcasty
    • Věda & Výzkum
      • Výzkum nových léčiv v ROCHE
      • Protinádorová imunoterapie | Mojemedicina.cz
        • Imunoterapie přehledně
    • Personalizovaná péče
      • Co je personalizovaná zdravotní péče
      • Genomové testování nádorů
      • Medikomiks: Precizní onkologie
      • Slovník personalizované zdravotní péče
    • Roche.cz
    • O portálu
    • Přihlásit
    • Odhlásit
    Zavřít

    1 - of Výsledky hledání pro ""

    No results

    Tento portál obsahuje informace určené lékařům a farmaceutům dostupné jen po přihlášení pro registrované odborníky. Jste-li lékař či lékárník oprávněn předepisovat nebo vydávat humánní léčivé přípravky, prosíme, zaregistrujte se. Informace určené pro veřejnost či pacienty jsou volně dostupné bez registrace.

    Chci se zaregistrovat

    Nacházíte se zde:

    1. Průvodce pacienta
    2. Diagnózy
    3. Zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku
    4. Výživa při onemocnění kolorektálním karcinomem

    Výživa při onemocnění kolorektálním karcinomem v období po operaci1

     

    Jak se stravovat po operaci střev?

    Prvních 6-8 týdnů

    V tomto období se snažte být ke svému trávicímu systému maximálně šetrní. Základem vašeho jídelníčku by měla být takzvaná bezezbytková strava. To znamená, že by se ve vašem jídelníčku neměly vyskytovat potraviny s vyšším obsahem nestravitelných zbytků (většinou se jedná o vlákninu). Vláknina je vynikající pro prevenci, ale v období pooperačního hojení je zapotřebí se jí pokud možno vyhnout.

     

    Obecné zásady:

    1. Jezte malé porce a často, nejlépe 6x denně (každé 2-3 hodiny)
    2. Jezte potraviny, které se snadno polykají. Ideální jsou polévky, pudinky a jogurty.
    3. Dávejte si do úst malá sousta a pořádně je žvýkejte.
    4. Používejte mixér nebo smoothie maker.
    5. Povolené potraviny vařte pokud možno v páře, abyste nepřišli o cenné vitaminy a minerální látky.
    6. Brambory vařte se slupkou a oloupejte je až po uvaření.  
    7. Snažte se nepolykat vzduch, vyhněte se tedy žvýkačkám a pití tekutin brčkem.
    8. Vyhýbejte se potravinám, které jsou tuhé nebo tvrdé, nejezte nadýmavé potraviny, příliš kořeněné a smažené pokrmy.  

    Vyhněte se těmto potravinám:

    Celozrnným obilovinám, celozrnné rýži a celozrnnému pečivu

    Luštěninám

    Sušenému ovoci a ořechům

    Tuhému a tučnému masu, uzenému masu a uzeninám

    Mořským plodům

    Sladkostem (čokoládě, dortům, koblihám, sušenkám, oplatkám)

    Smaženým vajíčkům

    Tvrdým a zrajícím sýrům

    Syrové zelenině, rajčatovému džusu, rajčatové omáčce

    Nadýmavé zelenině (brokolice, zelí, kapusta, kedlubny, květák, cibule, česnek, ředkvičky, paprika)

    Veškerým luštěninám a luštěninovým pomazánkám (hummus)

    Smaženým hranolkám a bramborovým chipsům

    Citrusovému ovoci a ovoci s tvrdou slupkou

    Bobulovému ovoci (rybíz, angrešt, ostružiny, maliny), hroznovému vínu a fíkům

    Kokosu

     

    Vyhněte se těmto nápojům:

    Kávě

    Perlivým nápojům

    Citrusovým džusům

    Alkoholu

     

    Můžete jíst:

    Brambory bez slupky nebo bramborovou kaši

    Vařené sladké brambory (batáty)

    Bílou rýži na slano (vhodná je obyčejná bílá rýže nebo rýže na italské rizoto, tedy typ carnarolli, vialone nebo arborio)

    Bílou rýži na sladko, takzvanou mléčnou rýži (kulatozrnnou)

    Kuskus obyčejný (nikoli celozrnný)

    Těstoviny

    Polotučné Mléko (1,5% tuku)

    Jogurty (2-3,5% tuku)

    Kefíry (0,5-3 % tuku)

    Tvarohy (2-3% tuku)

    Mozzarellu

    Cottage sýr přírodní

    Žervé a lučinu přírodní

    Domácí pudink (uvařený z polotučného mléka a pudinkového prášku)

    Maso libové a jemné (kuřecí, krůtí, králičí)

    Ryby jemné (treska, halibut, platýz, pstruh, tuňák čerstvý nebo ve vlastní šťávě)

    Vejce

    Tofu

    Mandlové máslo, kešu máslo nebo arašídové máslo bez kousků

     

    Opatrně a postupně zařazujte:

    Hlávkový salát

    Nastrouhanou mrkev

    Mrkev nakrájenou na drobnější kousky a podušenou

    Do měkka uvařenou nebo konzervovanou zeleninu

    Ovocné džusy bez dužiny (ne citrusové)

    Ovocné pyré domácí nebo kupované přesnídávky bez přidaného cukru

    Kompoty z oloupaného ovoce

    Oloupané měkké ovoce (například mango, broskev, banán)   

    Domácí koláč bez tvrdých kousků

     

    Na dochucení pokrmů můžete použít malé množství másla nebo rostlinného oleje, méně tučné kysané smetany, medu, džemu bez peciček.

     

    Po uplynutí 8 týdnů postupně zavádějte do jídelníčku další potraviny. Je lepší vyzkoušet vždy jen jednu z těch, které jste museli omezovat a vyzkoušet její toleranci. Až poté přidat potravinu další.

    Například u pečiva je zbytečné dlouhodobě setrvávat u bílých druhů (rohlíky, housky, bagety). Vyzkoušejte klasický český pšenično-žitný chléb. Pokud bude vše v pořádku, můžete posléze přejít na chléb žitný. 

     

    Při jakýchkoli obtížích se obraťte na nutričního terapeuta, který vám může poradit naprosto konkrétně a se znalostí vašeho celkového zdravotního stavu. 

     

     

     

    Autor článku:

    Václava Kunová
    Společnost pro výživu
    http://www.vyzivaspol.cz/

    Kam pokračovat ve čtení:

    Stádia onemocnění

    Možnosti léčby (chemoterapie, radioterapie, cílená léčba)

    Onkologická centra

    Další články o prevenci:

    Úvodní rozcestník pro zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku

    Zdravý zažívací trakt

    Informace o nádorovém onemocnění

    Rizikové faktory

    Varovné příznaky

    Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku

    Screeningové metody

    Běžná vyšetření

    Alternativní vyšetření

    Výživa pro prevenci kolorektálního karcinomu

    Reference:

    1. Masarykův onkologický ústav, Co potřebujete vědět o výživě po operacích střev. www.onko.cz (naposledy navštíveno 14. 3. 2019).

    CZ/COL/1017/0021(1)

    • © 2023 Roche Czech Republic
    • 15.10.2022
    • Kontakt
    • Mapa stránek
    • Pravidla používání portálu MojeMedicina.cz
    • Cookie settings

    Provozovatelem tohoto portálu je společnost ROCHE s.r.o., Futurama Business Park Bld F, Sokolovská 685/136f, 186 00 Praha 8, tel. +420 220 382 111. Portál a všechny jeho prvky jsou chráněny autorským právem, které se řídí zákonem číslo 121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Sekce "Léčivé přípravky", "Terapeutické oblasti" a "Vzdělávání" nebo jejich části mohou obsahovat komerční produktové informace, proto jsou přístupné pouze pro lékaře a farmaceuty, kteří mohou předepisovat léčivé přípravky dle zákona o regulaci reklamy a zákona o léčivech. Tento portál zároveň dodržuje oborová etická pravidla a kodex Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a Europan Federation of Pharmaceutical Industries and Associations.

    • Sledujte nás na Twitteru
    • Sledujte nás na Facebooku
    • Sledujte nás na YouTube