Rizikové faktory vzniku zhoubného nádoru tlustého střeva a konečníku1
Rizikové faktory můžeme rozdělit na ovlivnitelné a neovlivnitelné. K neovlivnitelným faktorům patří věk nad 50 let, chronická onemocnění střev jako jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, vliv dědičnosti a také mužské pohlaví.
Některé rizikové faktory ale ovlivnit můžeme. Patří k nim obezita, nepravidelné vyprazdňování a zácpa, nevhodné stravovací návyky spojované často s „českou kuchyní“ i civilizační neřestí – kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu.
Jak snížit riziko onemocnění?1
Všechny rady, jak snížit riziko, lze shrnout do tří slov: zdravý životní styl.
- Vzniku obezity můžete zabránit snížením nadměrného příjmu potravy, pečlivou volbou jídelníčku a zvýšením fyzické aktivity.
- Prevencí zácpy je strava obsahující dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce, zelenina), dostatečný přísun tekutin a také pravidelný pohyb. Pohyb nebo rekreační sport pomáhají regulovat i tělesnou hmotnost a přispívají k lepší pohyblivosti střev (střevní peristaltice).
- Při skladbě jídelníčku dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými, bílému masu a rybám před červeným masem. V úpravách pokrmů volte raději dušení a vaření před pečením, smažením, grilováním a uzením.
- Nejen kvůli riziku vzniku nádoru je vhodné nekouřit a nepít nadměrně alkohol.
Reference:
- O nádorech tlustého střeva a konečníku. Linkos.cz. https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/nadory-travici-trubice-jicen-zaludek-tenke-strevo-tluste-strevo-konecnik-rit-c15/o-nadorech-tlusteho-streva-a-konecniku (naposledy navštíveno 27. 2. 2019).
CZ/COL/1017/0011(1)