SUCHOST V ÚSTECH
Xerostomie (neboli suchost v ústech) je způsobena snížením kvality a množství sekretované sliny (slinné žlázy nevylučují dostatek slin, aby udržovaly ústa vlhká), což je obvykle způsobeno některými léky používanými během léčby. Sliny jsou mezi jinými potřebné pro žvýkání, polykání, ochutnávání potravy a její přípravu na trávení.
Jaké doporučení následovat, když se objeví suchost úst?
Některá z dieteticko-kulinářských doporučení, která přinesla nejlepší výsledky, jsou:
- Vyplachovat si ústa před jídlem a udržovat dobré ústní zdraví. Můžete použít roztoky vody s jedlou sodou, citronem nebo heřmánkem.
- Čistit zuby po jídle.
- Namazat rty balzámem na rty.
- Pravidelně pít tekutiny. Doporučuje se mít vždy u sebe láhev vody, abyste mohli malými doušky pít podle potřeby.
- Připravit si ředěnou limonádu pro usnadnění polykání potravy během jídla – jeden litr vody se šťávou z jednoho citronu – což navíc pomáhá při polykání a také přispívá k většímu slinění.
- Ústa je možné osvěžit a zároveň hydratovat konzumací ledových zmrzlin nebo nechat rozpustit v ústech kousky ledu či želé připravené z přírodního ovocného džusu nebo mátových či tymiánových čajů.
- Jíst kyselá jídla pro stimulaci produkce slin (pokud suchost úst není doprovázena afty v ústech a/nebo v krku) například kyselé ovoce, jako je ananas nebo pomeranč.
- Žvýkat bezcukrovou žvýkačku nebo cukrovinky.
- Přidávat trochu citronu nebo ocet na pokrmy, které to umožňují, jako je filet z ryby.
Zohledněte texturu a konzistenci potravin:
- Zahrnujte do jídel potraviny s vysokým obsahem tekutin, jako jsou zeleninové pyré a krémy, polévky, dušená jídla, pudinky, ovoce pyré, mléčné koktejly, želé nebo jogurty.
- Upřednostňujte velmi uvařenou rýži a těstoviny; čerstvé, měkké nebo krémové sýry, málo vláknité a velmi uvařené zeleniny, zralé a měkké ovoce (uvařené nebo v cukrovém sirupu), většinu ryb a mořských plodů, omelety a míchaná vejce, některé jemné maso, jako je rozdrcené kuřecí stehno, hamburgery, dušené maso.
- Přidávejte omáčky k některým pokrmům, které mohou být sušší, jako jsou některé ryby nebo grilované maso.
- Vyhněte se hustým, lepkavým, suchým a vláknitým jídlům, jako je chléb, sušenky, některé grilované maso, velmi husté bramborové pyré nebo krokety.
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325