PÁLENÍ ŽÁHY
Pálení žáhy, nazývána též pyróza, je bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který vzniká v žaludku a může se šířit od oblasti žaludečního otvoru až do hrdla. Tento nepříjemný pocit vzniká, když kyselé žaludeční šťávy zpětně vtékají do jícnu, někdy doprovázené říháním, které může přenášet kyselou a hořkou tekutinu do hltanu nebo úst. Během léčby rakoviny se mohou objevit navíc nevolnosti a zvracení jakožto vedlejší účinek léčby.
Co mohu dělat, když mám pálení žáhy?
Ne všechny osoby reagují stejně na stejné potraviny nebo doporučení, proto se doporučuje zaznamenávat, co a jak jíte, abyste mohli zjistit, které potraviny, koření a situace zhoršují pálení žáhy. Následující jsou obecné pokyny, které mohou pomoci zlepšit příjem potravy, když se tento vedlejší účinek objeví:
- Vyhněte se nošení příliš těsného oblečení.
- Ačkoliv se může pálení žáhy objevit kdykoliv, obvykle se objevuje 30–60 minut po jídle. Příznaky se zhoršují při předklonu, natahování nebo ležení a mohou trvat od několika minut až několik hodin.
- Odpočívat po jídle nejméně 45 minut v polosedě.
- Vyhněte se velkým jídlům a dávejte přednost jídlu vícekrát denně v menších množstvích, než jíst méně často ve větších objemech. Je lepší konzumovat 5, 6, 7 menších jídel, rozdělit si oběd a večeři do 2 porcí, než jen 3 jídla denně, která budou hojnější a snadněji způsobí pálení žáhy.
- Jezte v klidu, jídlo dobře požvýkejte.
- Upřednostňujte jemné a jednoduché vaření, jako je vaření na páře, grilování při nízké teplotě apod. Vyhněte se smažení, grilování nebo jakékoli jiné metody, která by mohla připéct jídlo.
- Vyhněte se tučným potravinám (máslo, tučné uzeniny, cukroví, snacky…)
- Vyhněte se citrusovým nebo kyselým potravinám, jako jsou pomeranče, citrony, jahody, ananas, kiwi, grapefruity, rajčata atd.
- Omezte konzumaci kávy, čaje, sycených nápojů a alkoholických nápojů.
- Vyhněte se čokoládě.
- Vyhněte se potravinám nebo přípravkům se silnými kořením jako je cibule, česnek, chilli, ostrá paprika, kari...
- Omezte konzumaci ultrazpracovaných potravin bohatých na sůl, glutamát, aditiva…
- Vyhněte se pití velkého množství tekutin během jídla.
- Vyhněte se příjmu potravin při velmi nízkých nebo vysokých teplotách. Nejlepší volbou jsou potraviny při pokojové teplotě nebo mírně ohřáté.
- Pozor na použití bylin, jako je máta nebo koriandr, protože u některých lidí mohou zhoršit pálení žáhy.
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325