NECHUTENSTVÍ
Jedním z nejběžnějších příznaků během onkologické léčby je ztráta chuti k jídlu, také nazývaná anorexie. Anorexie může přetrvávat i po ukončení terapie a přidávat se k dalším příznakům vyplývajícím z léčby, které ztíží udržení vhodného stravování. Například potíže s dýcháním, žvýkáním nebo polykáním mohou způsobit vyšší únavu při jídle, což také snižuje příjem potravy
Co mám jíst, když nemám chuť k jídlu, abych zajistil potřebné živiny?
I když nemáte hlad, je důležité, abyste jedli malé porce jídla v hodinách, kdy Vám to nejvíce vyhovuje. Není tak důležité, kolik toho sníte najednou, ale kolik dokážete sníst během dne. Proto si stanovte malé cíle, kterých lze dosáhnout. Například sníst půl jogurtu, tři mandle a dvě jahody. Je nutné hromadit malá množství potravin s vysokou výživovou hodnotou během dne.
Potraviny a pokrmy s vysokou výživovou hodnotou jsou ty, které obsahují velké množství energie a živin v malém objemu, například:
- Kuřecí nebo tresčí krokety
- Dušené maso, tuňák, zelenina nebo sýr
- Výživné paštiky na rozetření na toustech
- Sendviče
- Obohacené krémy a polévky
- Sladké pokrmy jako dezerty nebo pro konzumaci mezi jídly, jako jsou pudinky, pudingy, nebo řecké jogurty bohaté na bílkoviny
Existují strategie pro zvýšení výživové hodnoty potravin a pokrmů. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je obohatit jídla o potraviny s vysokým obsahem energie a/nebo bílkovin, například:
- Pokud máte chuť na jogurt, tak si dejte řecký jogurt nebo jogurt bohatý na bílkoviny. Navíc můžete přidat další ingredience, jako je mléko v prášku, ořechy, med nebo marmeláda, kousky čerstvého ovoce, nasekané sušenky…
- Pokud máte chuť na zeleninový krém nebo polévku, můžete přidat lžíci panenského olivového oleje, nasekané vařené vejce, tavený sýr, kousky šunky, trochu smetany...
- Pokud máte chuť na salát, můžete jej ochutit hojným množstvím panenského olivového oleje nebo připravit nebo omáčku na bázi bílkovinového jogurtu, přidat kousky sýra nebo hrst sušeného ovoce. Také můžete přidat kousky kuřete nebo tuňáka.
- V případě masa a ryb můžete přidat omáčky, které vám chutnají.
Další způsob, jak usnadnit jídlo, je mít snadno dostupné a snadno konzumovatelné potraviny. Tímto způsobem je můžete snadno zařadit, i když v malém množství.
- Hrozny, třešně, jahody... můžete si vzít jednu a sníst ji přímo
- Chléb ve tvaru tyčinek (bílý, celozrnný, se semeny, s olivami…)
- Domácí popcorn
- Ořechy (vlašské, lísčí, mandle a kešu)
- Sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky a kokos)
Nakonec je důležité se pokusit zajistit kompletní jídla, i když v malém množství. Například to, co se vejde na dezertní talíř. Klíčové je, aby hlavní jídla zahrnovala potraviny z různých skupin:
- zelenina (syrová nebo vařená),
- škrobovité potraviny (brambory, rýže, těstoviny, luštěniny...)
- bílkovinné potraviny (maso, ryby, vejce a sója).
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325