PRŮJEM
Během léčby, zejména při chemoterapii, může průjem nastat jako vedlejší účinek. Může se také objevit při podávání antibiotik nebo jiných léků. Průjem je střevní vyprazdňování řídké a tekuté stolice třikrát nebo vícekrát denně. Obvykle se objevuje několik dní po chemoterapii a i když je většinou přechodný a trvá jen několik dní, v některých případech může trvat déle. V tomto případě je třeba se poradit s ošetřujícím lékařským týmem.
Jaké potraviny a nápoje mi mohou pomoci s průjmem a jaké mohou být jeho komplikace?
Dehydratace může být komplikací průjmu. Nejdůležitější je při průjmu udržovat správnou hydrataci, proto doporučujeme dodržovat následující doporučení:
- Pít hodně tekutin (voda, bylinné čaje, slabé vývary, isototonické nápoje, voda s trochou citronové šťávy, špetkou soli a špetkou cukru) v průběhu dne malými doušky.
- Přednostně konzumovat nápoje a potraviny při pokojové teplotě. Příliš horké nebo studené potraviny mohou příznaky zhoršit.
- Jíst často během dne malé porce (čtyři nebo pět malých jídel denně). Je lepší jíst málo a často než jíst hodně najednou.
- Pokuste se omezit potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou zelenina a saláty, luštěniny, celozrnné obiloviny, syrové ovoce a ořechy.
- Pokud jde o ovoce a zeleninu, konzumujte ovoce bez slupky, vařené, jako kompot, v šťávě, v sirupu nebo ve zcezených šťávách. Nejvhodnější jsou nastrouhaná jablka, vařená nebo jako kompot, zralý banán;, hruška zralá, vařená nebo jako kompot, broskev v sirupu a citrón.
- Začněte s vařeným bramborem a mrkví, pokračujte s vařenou cuketou bez slupky a semen a postupně zkoušejte toleranci k ostatním potravinám, vždy vařené a v malém množství, doprovázené rýží a dalšími stavějícími potravinami.
- Začněte zkoušet potraviny podle tolerance: toastový chléb, maso (kuře na grilu při nízké teplotě, aniž by se příliš zbarvilo), ryby (vařené, na páře), vejce (francouzská omeleta), šunka, těstoviny, rýže a rýžové nebo pšeničné krupice, atd.
- Používejte jednoduché způsoby vaření (vaření, grilování, pára a trouba), které jsou snadněji stravitelné.
- Omezte potraviny bohaté na tuky: máslo, margarín, sádlo, majonéza, smetana, mléčná krém, pečivo aj.
- Vyhněte se mléku nebo výrobkům obsahujícím laktózu. V závislosti na toleranci je možné je postupně zavádět. Vyzkoušejte bezlaktózové mléčné výrobky nebo jogurty s velmi malým množstvím laktózy.
- Vyhněte se kávě, čokoládě, alkoholu, silnému čaji, švestkové šťávě a dráždivým kořením, jako je pepř, kari a chilli.
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě kolorekta od nadace Alícia. Dostupné na https://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/sites/default/files/2020-04/Guia_5_cancer_colorectal.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325