Skip to main content
PRŮJEM

Během léčby, zejména při chemoterapii, může průjem nastat jako vedlejší účinek. Může se také objevit při podávání antibiotik nebo jiných léků. Průjem je střevní vyprazdňování řídké a tekuté stolice třikrát nebo vícekrát denně. Obvykle se objevuje několik dní po chemoterapii a i když je většinou přechodný a trvá jen několik dní, v některých případech může trvat déle. V tomto případě je třeba se poradit s ošetřujícím lékařským týmem.

Jaké potraviny a nápoje mi mohou pomoci s průjmem a jaké mohou být jeho komplikace?

Dehydratace může být komplikací průjmu. Nejdůležitější je při průjmu udržovat správnou hydrataci, proto doporučujeme dodržovat následující doporučení:

  • Pít hodně tekutin (voda, bylinné čaje, slabé vývary, isototonické nápoje, voda s trochou citronové šťávy, špetkou soli a špetkou cukru) v průběhu dne malými doušky.
  • Přednostně konzumovat nápoje a potraviny při pokojové teplotě. Příliš horké nebo studené potraviny mohou příznaky zhoršit.
  • Jíst často během dne malé porce (čtyři nebo pět malých jídel denně). Je lepší jíst málo a často než jíst hodně najednou.
  • Pokuste se omezit potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou zelenina a saláty, luštěniny, celozrnné obiloviny, syrové ovoce a ořechy.
  • Pokud jde o ovoce a zeleninu, konzumujte ovoce bez slupky, vařené, jako kompot, v šťávě, v sirupu nebo ve zcezených šťávách. Nejvhodnější jsou nastrouhaná jablka, vařená nebo jako kompot, zralý banán;, hruška zralá, vařená nebo jako kompot, broskev v sirupu a citrón.
  • Začněte s vařeným bramborem a mrkví, pokračujte s vařenou cuketou bez slupky a semen a postupně zkoušejte toleranci k ostatním potravinám, vždy vařené a v malém množství, doprovázené rýží a dalšími stavějícími potravinami.
  • Začněte zkoušet potraviny podle tolerance: toastový chléb, maso (kuře na grilu při nízké teplotě, aniž by se příliš zbarvilo), ryby (vařené, na páře), vejce (francouzská omeleta), šunka, těstoviny, rýže a rýžové nebo pšeničné krupice, atd.
  • Používejte jednoduché způsoby vaření (vaření, grilování, pára a trouba), které jsou snadněji stravitelné.
  • Omezte potraviny bohaté na tuky: máslo, margarín, sádlo, majonéza, smetana, mléčná krém, pečivo aj.
  • Vyhněte se mléku nebo výrobkům obsahujícím laktózu. V závislosti na toleranci je možné je postupně zavádět. Vyzkoušejte bezlaktózové mléčné výrobky nebo jogurty s velmi malým množstvím laktózy.
  • Vyhněte se kávě, čokoládě, alkoholu, silnému čaji, švestkové šťávě a dráždivým kořením, jako je pepř, kari a chilli.
Zpět na rozcestník - Rakovina plic

1. Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě kolorekta od nadace Alícia. Dostupné na https://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/sites/default/files/2020-04/Guia_5_cancer_colorectal.pdf 7.6.2023

Další doporučené informace
Hodnotné informace a rady, jak mohou pacienti zvládat nevolnosti a zvracení, které jsou běžné při léčbě rakoviny plic.
Užitečné informace a rady, jak mohou pacienti zvládat potíže s polykáním při léčbě rakoviny plic.
Detailní informace a rady, jak mohou pacienti zvládat pálení žáhy (pyrózu) při léčbě rakoviny plic.
Pokud si přejete odejít, klikněte na "Pokračovat". Pokud z portálu MojeMedicína.cz odejít nechcete, klikněte na "Zavřít".