Dobromysl obecná: oblíbená bylinka nejen do vaší kuchyně

Přehrajte si článek jako podcast

Dobromysl obecná: oblíbená bylinka nejen do vaší kuchyně

Dobromysl obecná (Origanum vulgare L.) je léčivá bylinka, která se hojně využívá při přípravě pokrmů ze středozemní kuchyně. Můžete se setkat také s jejím druhým názvem oregano. Jedná se o tu samou bylinku. Pokud jste si oregano oblíbili, jistě oceníte nejen jeho chuť v jídle, ale také pozitivní účinky na lidský organismus, které se s jeho použitím pojí.

Oregano se dnes pěstuje téměř po celém světě, ačkoliv se za jeho domovinu považuje oblast v okolí Středozemního moře. Zde se začalo pěstovat už v období Antiky a také se v této době hojně využívalo v kuchyni. Již staří Egypťané využívali oregano jako lék proto křečím a dalším bolestem. Později středověcí lidé věřili, že oregano symbolizuje ochranu před zlou mocí. V tomto duchu se mělo natrhat 24. června v den svatého Jana. Takto utržené rostliny měly údajně magickou moc a chránily nejen lidi, kteří si je utrhli, ale také celou jejich domácnost.

Poté se oregano rozšířilo i do dalších částí Evropy. Od počátku roste také v Malé Asii, na Blízkém východě, na Kavkazu, v Íránu nebo v Himálajích. Setkat se s ním mohou také obyvatelé jižní Číny nebo Tchaj-wanu. Oregano je rovněž rozšířené také v Severní Americe. U nás v Čechách se dobromysli daří především na pasekách a slunných stráních. Vyskytuje se tedy i ve volné přírodě. Mnohem lepší je však tuto bylinku vypěstovat doma v květináči nebo na záhonku. 

Oregano se velmi podobá naší - v tradiční české kuchyni používané - majoránce, jelikož se jedná o stejný rod bylin. Rostlina je vytrvalá a v dobrých podmínkách může dorůst až do výšky 60 cm. Pokud ji ale budete pěstovat například v květináči, kde nebude mít k dispozici tolik prostoru, větší výšky než 20 cm pravděpodobně nedosáhne. Dobromysl má chlupatou a lehce načervenalou lodyhu ve čtyřhranném tvaru. Její listy jsou vejčité a krátce řapíkaté. Zatímco vespodu je má rostlina největší, jak roste vzhůru, tak se velikost jejích listů zmenšuje. Kvítky jsou drobné a fialové, jejich kalich má trubkovitě zvonkový tvar. Oregano kvete během letních měsíců, kdy i velmi příjemně voní.

Pozitivní účinky oregana

Dobromysl obecná je skvělým přírodním antibiotikem. Ačkoliv se standardní léčbě nevyrovná, pokud se zatím ke svému lékaři nechystáte, můžete se pokusit právě oreganem zmírnit projevy nachlazení. Silice této bylinky uvolňují křeče při kašli, působí jako dezinfekce a také usnadňují odkašlávání. Dále rostlina působí protizánětlivě a také pomáhá upravovat trávení. Zvyšuje vylučování žluče, takže eliminuje i různé žlučníkové problémy. 

Pokud často trpíte žaludečními nervózami, bude na vás oregano působit mírně antidepresivně. Dále se doporučuje také při problémech se spánkem, s epilepsií nebo na jaterní potíže. Ocení jej také ženy, které trápí jejich nepravidelná menstruace, jelikož oregano ji dokáže harmonizovat. Dále pomáhá na revmatické bolesti a posiluje srdeční sval. Co se týká srdeční činnosti, doporučuje se užívat například při angínách, které pro srdce představují vyšší zátěž. Dále se osvědčilo na migrény hlavy nebo na bolesti zubů, kdy pomáhá také při léčbě zánětů dásní a na různá onemocnění krčních mandlí. 

Oregano je vhodné jak pro vnitřní, tak i pro zevní použití. Vnitřně se využívá při vaření nebo se z něj připravují čaje a odvary. Zevně zase můžete připravit výluh, kloktadlo, mast nebo olej. Oregano nemá téměř žádné vedlejší účinky, takže je možné bylinku užívat i dlouhodobě. Jediné, na co byste si měli dát pozor, je dlouhodobě vysoké užívání dobromysli, která vlivem látky thymolem může vyvolat problémy se štítnou žlázou. Problémem také může být, že působí močopudně.

Účinné látky v dobromysli

V léčitelství se oregano využívá zejména pro svůj vysoký obsah silic (až 0,4 %). Jedná se o silice thamol a karvakrol. Dále obsahuje přibližně 8 % tříslovin, hořčiny, tanin, přírodní oleje, gumopryskyřici a další cenné látky pro náš organismus.

Jak vypěstovat oregano

Pěstování dobromysli je velmi jednoduché. Rostlinu pěstujte ze semínek nebo ze sazenic. Stačí ji vsadit na teplé a sušší místo a do dobře propustné půdy, která by měla mít zvýšený obsah vápníku. Bylinu nemusíte ani příliš zalévat, dařit se jí totiž bude i bez vydatné zálivky. Množí se semeny nebo řízky. Sama roste rychle a spontánně, proto se s ní můžete setkat i ve volné přírodě. Její pěstování je ale rychlejší a jednodušší způsob, jak ji získat. 

Můžete ji pěstovat na své zahrádce - ideálně přímo na záhonu nebo třeba i na skalce. Dařit se jí bude například také na terase v květináči nebo v truhlíku, kde ji doplníte i dalšími bylinkami ze Středozemí.

Sběr dobromysli

Z oregana se sbírá celá nať. První lístky můžete otrhávat v průběhu růstu bylinky. Doba pro větší sběr přichází během června a července, ideálně kolem poledne.

Nať dobromysli se seřezává přibližně 5 cm nad zemí. Takto ji můžete seříznout až třikrát do roka a rostlina vždy znovu obrazí. Pokud ji však nevytrhnete i s jejími kořeny. Nať poté svážete a necháte uschnout zavěšenou ve svazku ve stínu. Teplota by při sušení neměla překročit 35 °C. Při sklizni si dejte pozor na dřevnaté lodyhy, které na chuť nejsou moc dobré. Jinak bylinka chutná mírně nahořkle a je příjemně aromatická.

Vnitřní i zevní použití oregana

Jestliže chcete oregano užívat vnitřně, nabízejí se vám dvě možnosti. Buď můžete bylinku používat při vaření - hodí se na masové i zeleninové pokrmy - nebo si připravíte čaj či nálev.

Na čaj z dobromysli budete potřebovat přibližně 2 lžičky sušené natě na 250 ml vody. Tento čaj budete pít třikrát denně vždy před jídlem. Takto doporučujeme oregano dávkovat zejména při nachlazení. Na uklidnění je dobré bylinku doplnit také například meduňkou nebo třezalkou. Obvykle stačí sušené oregano 2 až 4 minuty povařit a poté odstavit a nechat asi tak 15 minut louhovat. Jakmile čaj scedíte, je připravený k podávání. Pro výraznější aroma můžete oregano zkombinovat s mátou, šalvějí a mateřídouškou. Opět získáte báječný elixír na nachlazení i na střevní problémy.

Zevně můžete takový odvar (nebo i silnější) využívat na výplachy ústní dutiny nebo na napařování horních cest dýchacích. Olej z dobromysli je ideální zakoupit přímo v obchodě, stejně jako speciální masti s oreganem. Jestliže chcete bylinku používat na vaření, můžete si ji buď usušit nebo zmrazit. Ta mražená se svou chutí více blíží čerstvé.

Přehled pozitivních účinků 

  • pomáhá na chřipku a nachlazení,
  • usnadňuje odkašlávání,
  • podporuje trávení a upravuje trávící soustavu,
  • působí protizánětlivě,
  • zvyšuje vylučování žluči,
  • je vhodná při žaludečních nervózách,
  • působí antidepresivně,
  • harmonizuje nepravidelnou menstruaci,
  • posiluje činnost srdce,
  • využívá se pro léčbu zánětů v ústní dutině.
Klíčová slova: léčivé byliny

Související články

Kopřiva do špenátu, na bylinný čaj i jako přírodní kosmetika

Ačkoliv mnoho lidí ke kopřivám ve své zahrádce přistupuje jako k nepříjemnému plevelu, jedná se o účinného pomocníka do domácí lékárničky. Kopřiva dvoudomá patří mezi nejrozšířenější volně rostoucí bylinky u nás v Čechách a má mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Článek si můžete také přehrát jako podcast.

Rozmarýn lékařský: klid a harmonie pro vaše tělo i duši

Rozmarýn lékařský je známá bylinka, která si našla své místo nejen v naší kuchyni. Můžete se setkat také s názvem rozmarýna lékařská nebo s latinským pojmenováním Rosmarinus officinalis. Jako mnoho dalšího koření má i rozmarýn pozoruhodné účinky na náš organismus. 

Třezalka tečkovaná: přírodní antibiotikum s rozmanitými účinky na naše zdraví

Třezalka tečkovaná, latinsky Hypericum perforatum, je oblíbená bylinka, která se hojně využívá v lidovém léčitelství už od starověku. Běžně se můžete setkat také s názvy bylina sv. Jana, čarovník, prostřelenec, svatojánská bylina nebo krevníček. Má celou škálu pozitivních účinků na naše zdraví, proto je mezi lidovými léčiteli tolik oblíbená. Třezalku si můžete nejen natrhat u cesty, ale také zakoupit v lékárně ve formě výživového doplňku.