Japonské čaje

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor. 

Pěstování japonských čajů

Japonské zelené čaje jsou po celém světě známé především pro péči, kterou jim Japonci věnují. Většinu čajů zde rovnou i spotřebují, opravdu jen minimum je určeno k vývozu. Čaje se zde pěstují především ve středním Honšú v oblasti Šizuoka, odkud pochází na 50 % všech čajů. Dále se čajové plantáže nacházejí na ostrově Kjúšú v oblasti Kagošima nebo v okolí malebného města Udži. To se na výrobě čajů podílí opravdu jen minimálně, jedná se však o čaje nejvyšší možné kvality.

V Japonsku se čaj sbírá po dvě až čtyři sezóny. První sběr se považuje za nejdůležitější a vznikají při něm ty nejkvalitnější čaje. Naopak při poslední sezóně v říjnu se už vyrábějí čaje podřadné kvality. Zajímavostí je, že ty nejkvalitnější se sbírají ručně, další pak speciální technikou nebo nůžkami. Mezi známé druhy japonských čajů patří Sencha, Hojicha, Bancha, Gyokuro a Matcha.

Pozitivní účinky japonských zelených čajů 

Zelené čaje obsahují látku zvanou tannin, která má antibakteriální a také antioxidační účinky. Pitím čaje tak můžete snížit hladinu cholesterolu, čistit ucpané cévy a tepny nebo zlepšit průtok krve. Tato látka rovněž pomáhá předcházet mozkovým příhodám a srdečním infarktům. Nejvíce tanninu obsahuje japonský čaj Sencha. I ostatní jej ale mají velké množství. Tato látka se nejlépe uvolňuje při teplotě mezi 75 až 80°C. I proto byste neměli zelený čaj nikdy zalévat horkou vodou.

Japonské čaje obsahují také vitamín C, který chrání tělo před volnými radikály. Dále pomáhají s redukcí LDL cholesterolu, který způsobuje například i okysličování buněk a je tedy nepřímo spojován s artrózou.

Zelený čaj také podporuje spalování energie, a proto je báječným pomocníkem na hubnutí. Za zmínku stojí i jeho antivirové a antibakteriální účinky. V Japonsku se čaj doporučuje pít především po jídle, protože svými účinky potlačuje vznik bakterií, které způsobují nepříjemné ústní záněty. Možné je použití zeleného čaje také jako kloktadla.

Kromě tanninu a vitamínu C je zelený japonský čaj také zdrojem teinu (nachází se především v japonských čajích Matcha, Gyokuro nebo Sencha), dále obsahuje bioflavonoidy, mangan, draslík nebo vápník.

Nejoblíbenější japonský čaj Sencha

Japonský zelený čaj Sencha rozhodně patří k těm nejoblíbenějším. Pěstuje se v mírném podnebí, které se zasluhuje o jeho mimořádné vlastnosti. Je vynikajícím zdrojem antioxidantů, vitamínů, přírodního teinu a flavonoidů. Působí jako prevence proti rakovině nebo i proti různým degenerativním onemocněním. Je účinný na jaterní, srdeční nebo cévní potíže. Pomáhá také při léčbě Alzheimerovy choroby. Ruku v ruce s těmito účinky jde dobré trávení a vysoká imunita. Protože zrychluje metabolismus, je také skvělým pomocníkem při hubnutí. Je to příjemný, svěží a velmi lehký čaj. Zelený čaj Sencha se zalévá vodou o teplotě mezi 60 až 70°C. Dávkuje se jedna čajová lžička na 2 deci vody.

Zelený čaj Bancha pro lepší trávení

Tento známý japonský čaj je velmi populární především pro své pozitivní účinky na náš organismus. Působí totiž zásadotvorně a podporuje trávení. Také je cenným zdrojem mnoha minerálů a vitamínů. Čaj se využívá též jako prevence osteoporózy nebo při různých kožních onemocněních k zevním obkladů (například na bércové vředy, plísně, sedací koupele nebo na oplachování vlasů). Rovněž neobsahuje velké množství teinu, takže působí i uklidňujícími účinky. Jedna čajová lžička se dávkuje na 2 deci horké vody o teplotě 70 až 80°C. Čaj se louhuje maximálně 3 minuty a z jedné dávky je možné jej připravit hned dvakrát. 

Pražený čaj Hojicha

Jedná se o japonský pražený čaj, jehož výrobní postup a nakonec i vůně jsou velmi podobné kávě. Vyrábí se z čaje Sencha nebo Bancha. Protože obsahuje jen minimum kofeinu, dá se pít i před spaním, jelikož také navozuje klid a pohodu. Jeho chuť je jemně karamelová.

Povzbuzující zelený čaj Gyokuro 

Tento čaj se připravuje z mladých lístků čajovníku, které se napařují, svinují a třídí. Jelikož obsahuje pouze lístky, nikoliv stonky, jedná se o pečlivě vybraný čaj, jehož kvalita se však spojuje s vyšší cenou. Japonský čaj Gyokuro je známý a oblíbený pro svou neodolatelnou chuť a omamnou vůni.

Jelikož obsahuje značné množství teinu, povzbuzuje, pomáhá při překonávání únavy nebo zbavuje stresu. Můžete ho pít dlouhodobě bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Sportovci ho ocení především proto, že zvyšuje výkonnost a pomáhá při koncentraci. Navíc obsahuje speciální látku zvanou L-theanin, která pomáhá proti depresím. Pro přípravu využijte jednu čajovou lžičku na 2 deci vody. Čaj zalijte horkou vodou o teplotě mezi 50 a 70°C a nechte louhovat 2 minuty. Čaj je možné opětovně použít pro přípravu dalšího nálevu.

Zelený čaj Matcha – superpotravina známá již tisíce let

Japonský zelený čaj Matcha se do povědomí široké veřejnosti dostává hlavně teď v posledních letech, ačkoliv byl objeven již kolem roku 2500 před naším letopočtem. Drtí se na kamenných mlýncích a vzniká tak velmi jemný a kvalitní prášek. Od jiných čajů ho tedy díky své struktuře poznáte na první pohled (ostatní japonské čaje se běžně nedrtí, ale svinují).

Čaj Matcha je oblíbený především pro své pozitivní účinky. Na rozdíl od běžných zelených čajů totiž obsahuje až 100krát více antioxidantů. Je tedy vynikajícím pomocníkem při snižování hmotnosti, působí jako prevence před civilizačními chorobami, pomáhá se zvládáním stresu nebo zlepšuje soustředění. Jeho povzbuzující účinky trvají vlivem polyfenolu katechinu, který zpomaluje vstřebávání teinu, až 8 hodin. V současnosti se čaj Matcha řadí mezi tzv. superpotraviny (jedná se o potraviny, které mají vysoký obsah látek prospívajících našemu tělu). Je vhodný nejen na přípravu čajů, ale díky své konzistenci se jeho prášek dá přidávat i do různých smoothie a koktejlů nebo se využívá na pečení zdravých moučníků.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Tchajwanské čaje

Pěstování čajů na Tchajwanu nemá tak dlouhou tradici jako třeba pěstování v Číně nebo v Indii. Čaj sem dovezli vystěhovalci a utečenci z Číny, a to až ke konci 17. století. Protože zde panují příznivé klimatické i půdní podmínky, začalo se tu čaji dařit a Tchajwan je v jeho pěstování úspěšný dodnes.