Tchajwanské čaje

Tchajwanské čaje

Pěstování čajů na Tchajwanu nemá tak dlouhou tradici jako třeba pěstování v Číně nebo v Indii. Čaj sem dovezli vystěhovalci a utečenci z Číny, a to až ke konci 17. století. Protože zde panují příznivé klimatické i půdní podmínky, začalo se tu čaji dařit a Tchajwan je v jeho pěstování úspěšný dodnes.

Pěstování tchajwanských čajů

Pěstují se zde odrůdy, které jsou vyšlechtěné z assámských a čínských čajovníků a jejich pití nabízí zcela odlišný požitek v porovnání s čínskými, indickými nebo cejlonskými čaji.

Tchajwanští pěstitelé čajů se zde specializují na oolongy, což jsou takzvané polofermentované druhy čajů. Laicky řečeno, jedná se o čaj mezi zeleným a černým, který má velmi zajímavou chuť. Hlavními pěstitelskými oblastmi jsou Tchaj-pej, Sin-ču nebo Tchaj-cung. Čaje se také pěstují v dalších podhorských oblastech, které se nacházejí i ve vyšších nadmořských výškách. Hlavním odbytištěm je trh Spojených států amerických, hojně se v současnosti ale dovážejí i do Evropy.

Polozelené čaje - oolong

Čaje oolong se původně pěstovaly v Číně, konkrétně v regionu Fu-tien, který s Tchajwanem sousedí přes průliv. Tchajwanské oolongy se nejčastěji označují názvem Formosa. To vycházejí z pojmenování tchajwanského ostrova portugalskými mořeplavci, které můžeme přeložit jako „krásná“.

Oolongy Formosa jsou rozhodně ty nejvybranější, které můžete ochutnat. Jelikož jsou k dostání v několika druzích, hravě si mezi nimi zvolí každý milovník horkého šálku. Dnes se nejčastěji pěstují na malých rodinných plantážích, rostou v přímořském prostředí, které se kombinuje s vysokými horami. Formosa ve špičkové kvalitě se prodává s cenou od 500 do 1000 dolarů za kilogram. Ochutnat ale můžete samozřejmě i skvělé čaje za mnohem nižší cenu.

Oolongy Formosa můžeme rozdělit na světlé, tmavé a aromatizované (do nich se přidávají různá přírodní aroma). Zástupci světlých oolongů, které nejsou tolik fermentované jako ty tmavé a mají blíže k zeleným čajům, jsou Alishan, Si Ju Chun, Cui Yu nebo Gaba green. Mezi tmavé oolongy patří například Bei Huo nebo Gaba oolong.

Polozelený čaj Formosa a jeho pozitivní účinky 

Čajové lístky se pro čaj Formosa sklízejí až šestkrát ročně. I proto je dostupný v tolika druzích. Zpracovávají se okamžitě, jakmile se natrhají. Nejprve se nechají zavadnout, poté se z nich uvolňuje voda a mění se vůně. Následně se natřásají a fermentují. Přibližně po třech hodinách se dosáhne potřebného stupně fermentace. Poté se teplotou zničí enzymy, které k fermentaci přispívají, oolongy se nahřejí na pánvích a zabalí či různě vytvarují.

Polofermentované čaje představují zajímavý kompromis mezi čaji zelenými a černými, a proto zachutnají téměř všem milovníkům čaje. Co se týká jejich léčivých účinků, cenní se zejména pro vyšší obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů. Jelikož obsahují tein, tak působí povzbudivě. Neobsahují ho ale tak vysoké množství jako čaje černé. Doporučit je můžeme pro zbystření smyslů, na zahnání únavy nebo na zlepšení koncentrace. 

Preventivně působí proti vzniku rakoviny, konkrétně můžeme hovořit o rakovině jícnu nebo prsu. Dále snižují riziko vzniku srdečních chorob, pomáhají na vysoký krevní tlak i na arteriosklerózu. Pravidelnou konzumací čaje můžete předejít také cukrovce a pozitivně ovlivnit - harmonizovat své trávení z dlouhodobého hlediska. Čaje oolong mají své nezastupitelné místo v tradiční čínské medicíně, kdy je lidoví léčitelé doporučují například na léčbu úplavice, enteritidy nebo gastritidy.

Oolongy jsou také skvělé čaje na hubnutí, protože bylo prokázáno, že jejich pravidelná konzumace vede ke štěpení tělesného tuku a snižování hmotnosti. Také detoxikují, zabraňují procesům stárnutí díky vysokému obsahu antioxidantů nebo hydratují organismus. Odbourávají v krvi obsah alkoholu a doporučit je můžeme také při fyzické námaze nebo při stresu, kdy vám pomohou i s psychickým uklidněním.

Formosa Alishan se pěstuje v nadmořské výšce od 1200 až do 1400 metrů. Má medovou chuť, které je dosaženo delším pečením na dřevěném uhlí. Ukrývá v sobě sladkou příchuť se svěžími květinovými a mléčnými tóny. Čajové lístky se před prodejem rolují do pevných zelených kuliček.

Formosa Si Ju Chun se sklízí v horských čajových zahradách a lístky čaje se opět smotávají do drobných granulek, které se ale po zalití horkou vodou krásně rozevřou. Chutí připomíná sladké a tropické ovoce spolu s řezanými květinami. Je vhodný i na celodenní popíjení.

Mezi polozelenými čaji vyniká Formosa Gaba Green, který je bohatým zdrojem kyseliny aminomáselné. Ta představuje komplexní a účinný doplněk pro naše zdraví. Má lahodnou a povzbuzující chuť. Je zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů. 

Za doporučení stojí také čaj Formosa Bei Huo, který už má blíže k černému čaji a oceníte spíše jeho účinky. Obsahuje například vyšší množství teinu. Jeho plantáže se nacházejí i v menších nadmořských výškách, již kolem 400 metrů.

Polozelený čaj z Tchaiwanu rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Při koupi čaje Formosa nemůžete sáhnout vedle. Vybraný čaj vám určitě zachutná hned po prvním doušku. Pokud si nejste svou koupí jisti, nechte si poradit od zkušeného prodavače.

Čaje pro vaše zdraví - cyklus portálu MojeMedicina.cz

Čaje pro vaše zdraví

Jedno anglické přísloví říká, že cesta do nebe vede kolem čajové konvice a asijská lidová moudrost zase tvrdí, že čaj hojí duši i tělo. Jak je to s léčivými a antioxidačními účinky čaje? Které účinné látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích čaje a v jakém množství? Jak je možné, že čaj dokáže spojit stimulující účinky a současně uvolnit napětí? Jaký je rozdíl mezi čaji z různých koutů světa? Na tyto a další otázky odpovídá náš volný cyklus.

Podívejte se i na další díly tohoto cyklu:

Klíčová slova: čaj

Související články

Čaje na hubnutí

Čaje na hubnutí jsou tím, po čem často sahají lidé, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Při koupi těchto čajů ale vybírejte opravdu velmi pečlivě a vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Dobře poslouží také bílé nebo zelené čaje, které zrychlují metabolismus a rovněž hubnutí nepřímo podporují. 

Čínské čaje

Právě Čína je kolébkou černého a zeleného čaje. Ten se zde pěstuje na ohromných plantážích s rozlohou několik tisíc kilometrů čtverečních. Díky tomu Čína může nabídnout nepřeberné množství různých čajů. Pokud budete chtít nějaký čínský čaj ochutnat, sledujte výrobní druh, oblast a klasifikaci. Čaje se pěstují v mnoha oblastech po celé zemi. My se v tomto článku zaměříme jen na ty nejoblíbenější z nich.

Japonské čaje

V Japonsku se živí výrobou čaje na 600 tisíc rodin, které zde vyprodukují až 100 tisíc tun čaje každý rok. Japonsko je hlavním producentem zeleného čaje - ten je zde zastoupen až v 98 % z celé produkce. S černým čajem se tedy téměř nesetkáte, je zde opravdu raritou. Čajové plantáže byste při návštěvě Japonska mohli vidět téměř po celé jižní polovině země, kde se táhnou především okolo úbočí hor.