Ceylonské čaje
2. 8. 2015
Lucie Štrauchová
Ceylonské neboli také cejlonské čaje se pěstují na Srí Lance. Jedná se o černé čaje špičkové kvality (obzvlášť pak ty, které se pěstují ve vyšší nadmořské výšce kolem 1500 až 2000 metrů). Jelikož jejich oxidace je delší než u jiných druhů čajů, nabývají i charakteristické jemné zlatožluté až zlatohnědé barvy, kterou doplňuje intenzivní vůně a chuť.
Pěstování cejlonského čaje
Cejlonský čaj se na plantážích Srí Lanky pěstuje od roku 1867. Přibližně o sto let později se plantáže staly majetkem Britů a kolem roku 1990 došlo k jejich rozdělení mezi stát a soukromé osoby. Výroba čaje má na Srí Lance mnohaletou tradici a cejlonské čaje se tak rozhodně řadí k těm nejoblíbenějším.
Postup jejich výroby zahrnuje přirozenou oxidaci, kdy čajové lístky leží až 12 hodin na kovovém sítě a po šesti hodinách se obracejí. Následně se nalámou a rolují na speciálním stroji, kde se také natřásají. Nakonec se lístky usuší a ještě projdou jedním tříděním kvality, které je rozdělí na hrubší a jemné. Ty jemnější čaje jsou určeny právě pro náš evropský kontinent.
Druhy cejlonských čajů
Na Srí Lance se čaj pěstuje celkem v šesti různých oblastech, konkrétně se jedná o oblasti Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya (odtud se zpravidla získává ten nejchutnější čaj), Dimbulla a Uva. Tyto oblasti jsou ideální pro pěstování čaje díky svým příznivým klimatickým podmínkám, jemným celoročním srážkám nebo pro půdu bohatou na minerály, které zajišťují růst čajovníku. Zcela výjimečně se odtud nezískávají jen černé čaje, ale také čaje polozelené nebo zelené.
Účinky čaje ze Srí Lanky na náš organismus
Na kvalitu a účinky cejlonských čajů na naše zdraví byla v zahraničí společností Dilmah provedena studie pro růst, pěstování a výrobní metody. Tato studie potvrdila pozitivní účinky tradičního cejlonského čaje na náš organismus. Rovněž prokázala, že čaje pěstované ve vyšší nadmořské výšce jsou kvalitnější než jiné, protože obsahují větší množství antioxidantů. Čaj tak nepřímo pomáhá snižovat riziko infarktu a srdeční zástavy, působí jako prevence proti cukrovce nebo rakovině.
Studie provedené v 21. století také potvrdily, že obsažené flavonoidy mají antioxidační, antimutagenní, antibakteriální a antiparazitní účinky. Čerstvý jednodruhový čaj je na základě těchto provedených studií ideálním nápojem 21. století. Dlouhodobé pití cejlonského čaje také zvyšuje průchodnost cév a snižuje riziko srdečních záchvatů. Díky obsaženým látkám pomáhá zpevňovat kosti nebo také urychluje látkovou výměnu.
Cejlonské čaje obsahují zpravidla vysoké množství teinu, jelikož se jedná o čaje černé a jsou tak ideální pro konzumaci ráno, dopoledne nebo nejpozději v odpoledních hodinách. Dají se pít také s mlékem, cukrem či citronem. Dodávají energii, zahání únavu a podporují krevní oběh. Také se podílí na snižování hladiny cholesterolu a cukru. Některé zdroje uvádějí, že pití cejlonského čaje způsobuje jistou formu euforie. Čaje z Cejlonu dále snižují tvorbu zubního plaku a zamezují bakteriálním infekcím v ústech. Působí též podobně jako léky na střeva a žaludek, dokáží stimulovat metabolismus a dýchací soustavu. Cejlonský černý čaj je ideální ochutnat jako čistý, a pak si jej v případě zájmu dochutit. Je totiž známý a oblíbený pro svou pronikavou vůni a chuť.
Vynikající cejlonský čaj Nuwara Eliya
Jedná se o nejchutnější cejlonský čaj vůbec. Zaujme svou svěží vůní i pozitivními účinky na organismus. Jedná se o čaj, o němž mnozí vědci i léčitelé tvrdí, že je zárukou pevného zdraví i dobré nálady. Obsahuje tein, vitamíny, minerály i antioxidanty.
Zabraňuje předčasnému stárnutí a snižuje riziko mnoha vážných onemocnění. Také se podílí na harmonizaci krevního tlaku a cholesterolu. Díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům pomáhá také na různá infekční onemocnění. Návod na přípravu tohoto čaje je velmi jednoduchý. Stačí dát do šálku jeden a půl čajové lžičky a toto množství zalít 2 deci vroucí vody.
Aromatický cejlonský čaj Uva
Jedná se o pravý cejlonský čaj, který by měl ochutnat každý příznivce tohoto horkého nápoje. Má výraznou aromatickou chuť s měděným a mírně pikantním nádechem, do které se jistě zamilujete po prvním doušku. I proto tento čaj můžete zakoupit v několika variacích. Povzbuzuje a navozuje fyzickou svěžest. Pomáhá se soustředěním a pamětí. Nedráždí žaludek jako třeba káva, snižuje hladinu cholesterolu i glukózy. Může posloužit i jako prevence proti národovým onemocněním.
Cejlonský čaj Dimbula pro konzumaci i zevní použití
Další z oblíbených cejlonských čajů, který má lehce pikantní a svíravou chuť. Ocení jej především protřelí čajoví znalci. Zahání spolehlivě únavu a jako čaj na snídani vám pomůže probudit energii do nového dne. Tento je navíc velmi bohatý na antioxidanty, a proto je opravdu skvělou prevencí před různými civilizačními chorobami a bakteriálními i virovými infekcemi. Jeho odvar lze použít také přímo na pokožku, například aplikovat na ekzémy, drobné štípance a poranění. Při konzumaci čaje účinky nastupují pozvolna.
Cejlonský čaj Ratnapura
Toto je další ze zástupců kvalitních černých čajů ze Srí Lanky. Čaj Ratnapura dosahuje nejvyšší kvalitativní třídy a jeho listy mají opravdu mimořádné vlastnosti. Čaj je pověstný svým medově sladkým nálevem a harmonickou lahodnou chutí, která je pro něj tak typická. Pozitivní účinky jsou obdobné jako u předchozích černých čajů.
Z nabídky kvalitních cejlonských čajů, které se k nám dovážejí až z daleké Srí Lanky, si vybere každý milovník černých čajů. Ty se sice pod vlivem zelených čajů pomalu dostávají do pozadí, na Cejlonu ale rozhodně mají své čestné místo. Ochutnejte pravý cejlonský čaj, který vás přesvědčí o tom, že šálek tohoto horkého nápoje dokáže zlepšit i všední a chmurný den.