Výživa pacientů - video
17. 5. 2012
MUDr. Eduard Havel, Ph.D., Chirurgická klinika FN Hradec Králové - Jednotka intenzivní péče; Martin Hanzlíček, Scénárista a režisér; MUDr. Jiří Pešina
Správná výživa je nezbytná pro zdravého člověka, ale během nemoci je její vliv ještě důležitější.
Je jednoznačně prokázáno, že hladovění nebo nedostatečná výživa zhoršují stav organismu a tím i negativně ovlivňují výsledky léčby a prodlužují dobu hospitalizace. Co to je malnutrice? jak se zjišťuje stav výživy organismu? Má hospitalizace v nemocnici vliv na výživu? Jaké výhody a nevýhody má enterální a parenterální výživa a jak se pacient navrací z výživy podávané sondou k normálnímu přijímání potravy? Tyto a další otázky vám zodpoví nový díl cyklu o vyšetřovacích a léčebným metodách, tentokrát natočený na Jednotce intenzivní péče Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Dlouhodobým nedostatečným příjmem stravy v poměru k energetické potřebě vzniká celkově špatný stav výživy neboli malnutrice. Takový stav se může vyvíjet buď jako zjevné hubnutí nebo ve skryté podobě jako pozvolná ztráta váhy způsobená opakovanými menšími výpadky stravy. Pro zdravého člověka většinou nemají podobné výpadky v jídle závažnější důsledky na rozdíl od pacienta s vážným onemocněním u něhož už došlo ke ztrátě váhy a narušení výživy.
Změřit BMI lze např. na stránkách České onkologické společnosti, kde se také dozvíte více o výživě u onkologicky nemocných pacientů.